Zottegem

Welkom in Zottegem

Zottegem is een gemeente met een geschiedenis, want de oudste teruggevonden vermelding van de plaats Sotengem dateert uit 1083. Ook vandaag kan je in deelgemeente Velzeke nog een duik in het verleden nemen. 

Archeocentrum Velzeke
Archeocentrum Velzeke
Archeocentrum Velzeke
Archeocentrum Velzeke

In het spoor van de Romeinen

In het Provinciaal Archeocentrum Velzeke word je als bezoeker teruggekatapulteerd naar de tijd van de Romeinse overheersing. In verschillende ruimtes wordt de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen in de provincie Oost-Vlaanderen belicht. Op de archeologische sites werden verschillende resten en voorwerpen opgegraven, waaronder de ‘Venus van Velzeke’, een bronzen offerbeeldje. Op het vlakbij gelegen Romeins Plein prijkt een standbeeld van veldheer Julius Caesar.

Egmontkasteel_PhillipeMinnaert.jpg
Egmontkamer Egmontkasteel Zottegem
Kasteel van Egmont en de Egmontkamer

Thuisbasis van graaf van Egmont

Zottegem staat ook bekend als de thuisbasis van de graaf van Egmont. Twee standbeelden, het museum De Egmontkamer, een kasteel en prachtige schilderijen herinneren aan de onfortuinlijke zestiende-eeuwse graaf, die onthoofd werd op de Brusselse Grote Markt.

Paddestraat Velzeke
Paddestraat Velzeke
Truitjes Paddestraat in Velzeke
Paddestraat in Velzeke

Robin Hood van de Vlaamse Ardennen

De graaf van Egmont is bovendien niet de enige opmerkelijke historische figuur die een band heeft met Zottegem. Halverwege de 18de eeuw dwaalde in de buurt namelijk de schavuit Jan de Lichte rond. Samen met z’n bende vulde hij z’n dagen met roven en moorden. Door de verhalen van auteur Louis Paul Boon groeide hij uit tot een soort Vlaamse Robin Hood. Reden genoeg dus om een eigen wandeling te krijgen: de Jan de Lichte wandelroute, die neemt je mee langs heuvels en uitgestrekte weilanden. Op de verschillende infozuilen langs het parcours kom je meer te weten over het woelige leven en tijdperk van Jan de Lichte.

 

Domein Breivelde in Zottegem
Domein Breivelde in Zottegem
Park Domein Breivelde in Zottegem
Domein Breivelde

Dineren in een feeërieke omgeving

Op restaurant gaan in een unieke omgeving? Dat kan in het Kasteel van Breivelde, waar je kan genieten van een romantisch diner met z’n twee, een pannenkoek in de namiddag, een BBQ en cocktails in de zomer en zoveel meer. Nadien kan je nog even wandelen op het uitgestrekte kasteeldomein dat tien vijvers en een dertigtal verschillende boomsoorten telt. 

Zottegem ontdekken?

Bekijk onze selectie
18 Resultaten gevonden