Archeocentrum Velzeke

Musea en erfgoed
Archeocentrum Velzeke

Archeologie, in het hart van de Vlaamse Ardennen

Velzeke
Straat + huisnummer
Doolbosweg 2
9620 Velzeke
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 360 67 16
Link

Kan je maar niet genoeg krijgen van de fascinerende Romeinse tijd? Of droom je weg bij de heroïsche verhalen over Galliërs en – natuurlijk– de dapperste Belgen? Dan hebben we héél goed nieuws voor je.

Elf millennia reizen op één dag

Toen de heuvelkam ter hoogte van Velzeke ruim 2000 jaar geleden ten prooi viel aan Caesar ’s veroveringsdrang was dit geen onontgonnen gebied meer. De 16de-eeuwse vondst van een gouden munt bewees al vroeg dat de Romeinen hier werden opgewacht door de Nerviërs, die ook niet zonder voorgangers waren trouwens. 1000 jaar eerder in de late bronstijd, bood Velzeke een thuis aan een volk dat koos voor een geheel nieuwe manier van begraven, zo blijkt uit het urnengrafveld dat ze langs de Paddestraat aanlegden. De oudere sporen die we in het Archeocentrum tonen, zijn dan weer afkomstig uit de Scheldevallei, waar de jager-verzamelaar er 11000 jaar geleden al in slaagde het landschap zo efficiënt mogelijk te gebruiken in zijn levensonderhoud.

Onder begeleiding van een gids kan je in het depot talloze van deze archeologische vondsten bewonderen die millennia lang verborgen zaten in de ondergrond. Zo ’n geleid bezoek heeft bovendien nog meer voordelen. In onze tentoonstellingszalen geven we jou en je gezelschap toegang tot tientallen replica’s die je helpen achterhalen hoe vorm en functie lange tijd hand in hand gingen.

_DSC3824.JPG
Op afspraak gunnen we je een blik achter de schermen

In de huid van een ander

Reserveer je een workshop, dan gaan we nog een stapje verder. Sla er de dierenhuid van een jager-verzamelaar om je schouder en bewonder de meer verfijnde gewaden van de boer uit de metaaltijden. Ontdek hoe ontwikkelingen in de samenleving en technologische vooruitgang herkenbaar zijn in de prehistorische kledij. Ook over de Romeinse tijd valt heel wat te vertellen. Laat je eens kleden als een senator. Voor het comfort trek je maar beter een Gallische outfit aan!

Benieuwd naar de wapenuitrustingen waarmee de Romeinen hun imperium wisten uit de bouwen, waag je dan aan een maliënkolder of platenharnas en probeer een bijpassende helm tijdens Militaria. Met kinderen van 6 tot 12 jaar duiken we de prehistorie in waar ze zich kleden, wonen en eten zoals hun prehistorische voorouders.

DSC00159.JPG
Reserveer een workshop en beleef samen onvergetelijke momenten

Tijdens deze ludieke workshops en overweldigende re-enactments in en rond het Archeocentrum, ontdekken jij en je gezelschap hoe het dagelijkse leven er in de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode, maar ook nadien in de Merovingische tijd uit zag. Wist je trouwens dat er hier in de Gallo-Romeinse tijd, naast een legerkamp ook een bloeiende handelsgemeenschap bestond? Mensen settelden zich in de onmiddellijke omgeving waardoor we vandaag veel kunnen leren over evoluties in de Romeinse woningbouw.

Dat het handelscentrum hier ontstond, was geen toeval: twee belangrijke heirbanen Boulogne-Keulen en Bavay-Gent kruisten elkaar enkele honderden meters verderop. Geen wonder dat er een indrukwekkende hoeveelheid vondsten werd opgegraven in de buurt.

DSC06368.JPG
De tentoonstelling in het Archeocentrum blijft boeiend tot op het einde

Een unieke beleving in Velzeke

Onze archeologen en vormgevers goten al die kennis en weetjes in een wervelende presentatie, die je met z’n enorme tekeningen en levensechte figuren getuige maakt van alle belangrijke omwentelingen in de streek. Ze zijn het resultaat van een grondige make-over van het voormalig archeologisch museum in 2016. Spannende verhalen volgen elkaar op en blijven boeien tot het laatste moment. Replica’s en gedetailleerde reconstructies maken die wereld tastbaar voor jong en oud.

Heb je het Archeocentrum Velzeke tot in de kleinste details verkend? Geen nood, je hoeft nog niet naar huis. Langs het centrum kan je immers starten aan een wandelpad dat je óók een eind terug in de geschiedenis brengt. Er is namelijk nog een kleurrijke historische figuur die de geschiedenis van Velzeke heeft bepaald.

 

Paddestraat_Velzeke.jpg
De Paddestraat in Velzeke, daar waar ooit het Romeins heirbaannetwerk lag

In het spoor van Julius Caesar en Jan de Lichte

De ene was een iconische Romeinse generaal, de andere een schurk uit Velzeke die met zijn roversbende de regio onveilig maakte. Zijn strooptochten en overvallen leverden hem een legendarische status op tot in het Pajottenland.

Tijdens deze 10 kilometer lange staptocht kom je langs de Driesmolen, vlak bij de plek waar Jan de Lichte als nakomeling in een arm gezin van 5 kinderen geboren werd, en vele andere historische plekjes die je onderdompelen in het eeuwenoude Velzeekse verleden. De wandelroute start trouwens aan de Paddestraat, ooit onderdeel van het indrukwekkende Romeinse wegennet, vandaag één van de meest roemruchte straten uit de Vlaamse wielergeschiedenis.

Ontdek deze Jan de Lichte wandelroute

Bezoek Archeocentrum Velzeke

Kom snel zelf Archeocentrum Velzeke ontdekken en maak een reuzensprong terug in de geschiedenis van de streek.