Archeocentrum Velzeke

Musea en erfgoed
Archeocentrum Velzeke

Archeologie op z’n best, in het hartje van de Vlaamse Ardennen

Velzeke
Adres
Doolbosweg 2
9620 Velzeke
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 360 67 16
Link

Kan je maar niet genoeg krijgen van de fascinerende Romeinse tijd? Of droom je weg bij de heroïsche verhalen over Galliërs en – natuurlijk– de dapperste Belgen? Dan hebben we héél goed nieuws voor je.

Twee millennia reizen op één dag

Archeocentrum Velzeke neemt je 2.000 jaar mee terug in de tijd, naar toen Julius Caesar, Augustus en andere verlichte heersers de plak zwaaiden. En dat is nog maar een begin, want je wordt zelfs terug naar de prehistorie gekatapulteerd.

Hier kan je honderden archeologische vondsten bewonderen die millennia lang verborgen zaten in de ondergrond. Vandaag geven ze hun geheimen prijs aan jou en je gezelschap!

PAM_Velzeke.jpg
Het Archeocentrum in Velzeke

Wist je dat?

Dankzij de boeiende tentoonstelling in het Archeocentrum Velzeke, leer je alles over hoe het dagelijkse leven in de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode eruit zag. Wist je trouwens dat er hier in Velzeke ook een bloeiende gemeenschap bestond in de Gallo-Romeinse tijd? 

Dat was geen toeval: twee cruciale handelswegen kruisten elkaar hier in de regio. Geen wonder dat er een indrukwekkende hoeveelheid aan geschiedkundige schatten werd opgedolven in de buurt. 

PAM_Velzeke3.jpg
Het Archeocentrum geeft al hun vondsten prijs

Een wervelende expo

Het Archeocentrum Velzeke giet al die kennis en weetjes in een wervelende expo, die je met twee voeten in dat fascinerende tijdsgewricht zet. Het museum kreeg een grondige make-over in 2016 en dat merk je meteen. De afwisselende tentoonstelling blijft boeien tot op het laatste moment. Ook mensen met een beperking zijn met harte welkom. Zij kunnen alles beleven via een speciaal voorzien programma.

Heb je het Archeocentrum Velzeke tot in de kleinste details verkend? Geen nood, je hoeft nog niet naar huis. Langs het centrum kan je immers starten aan een wandelpad dat je óók een eind terug in de geschiedenis brengt. Je wandelt namelijk in de voetsporen van Julius Caesar en Jan de Lichte

PAMVelzeke.jpg
PAMVelzeke2.jpg
De tentoonstelling in het Archeocentrum blijft boeiend tot op het einde

Jan de Lichte/Julius Caesar

De ene was natuurlijk een iconische Romeinse keizer terwijl de andere met zijn roversbende de regio onveilig maakte. Jan de Lichte, naar wie de bende was vernoemd, was geboren in Velzeke. Zijn strooptochten en overvallen leverden hem een legendarische status op bij de lokale bevolking.

Wie hij was, wat hij deed én waarom, dat kom je allemaal te weten tijdens deze 10 kilometer lange staptocht. De wandelroute start trouwens aan de Paddestraat, waar ooit een Romeins heirbaannetwerk lag.

Paddestraat.jpg
De Paddestraat in Velzeke, daar waar ooit het Romeins heirbaannetwerk lag

De fanfare van honger en vermoeidheid

Heb je na die stevige wandeling een hongertje gekregen? Ga dan langs bij Restaurant Two Cooks, een modern en verfijnd restaurant waar gegoocheld wordt met kraakverse ingrediënten en wervelende smaken. Je kan hier sfeervol dineren en overheerlijk lunchen  - à la carte of aan de hand van het degustatiemenu dat perfect gebalanceerd werd samengesteld door de chef.

Met een volle maag kruip je al eens graag je bedje in. Voor een deugddoend dutje hoef je gelukkig niet meteen naar huis. Je kan ook een vakantiewoning huren zodat je met vrienden of familie kan nagenieten van de Vlaamse Ardennen. Vakantiewoning De Poort is een slimme keuze voor je verblijf. Perfect uitgerust met alle faciliteiten, gezellig én hemels goed gelegen.

Bezoek Archeocentrum Velzeke

Kom snel zelf Archeocentrum Velzeke ontdekken en maak een reuzensprong terug in de geschiedenis van de streek.