Kloosterbos

Wandelen en natuur
Kloosterbos

Een schakel van de bossen van Middenloop Zwalm

Zottegem
Straat + huisnummer
Kloosterbosstraat 5
9620 Zottegem
Link

We moeten niet te zot doen in Zottegem. Geen verre trips, geen ingewikkelde activiteiten, geen halsbrekende toeren. Meer dan een oerdegelijk bos met een helling hier en daar heb je voor ontspanning en plezier niet nodig. 

Kloosterbos (20).JPG
ingang Kloosterbos

De typische Vlaamse Ardennen

En dat treft, want het Kloosterbos heeft alles om een typisch Vlaamse Ardennenlandschap te bieden. Van grote reliëfverschillen en uitgestippelde wandelingen tot fauna en flora om u tegen te zeggen. De gedroomde zondagnamiddagactiviteit voor iedereen die houdt van een fris landschapje én een stevig tochtje op twee benen.

bloemen boom.jpg

Ecologisch koninkrijk

Het Kloosterbos maakt deel uit van het natuurgebied Vossenhol. Oorspronkelijk was het een beuken-eikenbos, nu staan er vooral populieren. Een het Zuidelijke deel van het bos is er nog een restant van de beuken en eiken. Het bos is een ecologisch koninkrijk met bloeiers als gevlekt longkruid, bosanemonen en bosviooltjes. Mooie kleuren in de lente troef!

Kloosterbos (10).JPG

Vogels bij de vleet

Die kleurrijke flora maken het bos populair voor een aantal welgekomen gasten. De uiterst zeldzame rivierdonderpad, de beekforel en de vuursalamander zijn hier thuis. Rond de rivieren en beekjes broeden vogels. De ijsvogel en de grote gele kwikstaart zijn elk jaar van de partij!

zwalmvalleiDS.jpg
De Zwalmbeek

De charmante Zwalmstreek

Het bos is deel van het grotere reservaat Middenloop Zwalm. Het hele domein is rijk aan wandelknooppunten. Stippel zelf een route uit of kies voor één van de kant-en-klare wandelingen van Natuurpunt. De rode lus, ook wel de Vossenholwandeling genoemd, wijst je de weg doorheen het Kloosterbos in 3,8 kilometer.

Kloosterbos (54).JPG

Door het bos de bossen niet meer zien

Het Kloosterbos heeft heel wat grote buren, ook allemaal bos. De omgeving draagt die in het hart. Dat bewezen ze door het Ravotterbos te redden, dat aansluit op het Kloosterbos. 1,77 hectare stond op de lijst om te kappen, maar daar stak Natuurpunt een stokje voor. Met de steun van Vlaanderen en giften van inwoners uit de buurt kochten ze het bos aan. Het stukje schoon wordt nu door Europa beschermd.

wandelweg Kloosterbos
bomen Kloosterbos

De pracht van de typische dotterbloemen

Onder het motto beter een goede buur dan een verre vriend sluit ook Jansveld aan op het Kloosterbos. Allemaal samen vormen ze Middenloop Zwalm. Jansveld is wat drassiger dan het Kloosterbos. Het ligt wat lager en staat bij hevige regenval dan ook vrij snel onder water. Ze zorgen voor mooie dotterbloemen.

Bezoek het Kloosterbos

Tijd voor een zalig wandelingetje doorheen de Vlaamse Ardennen? Geen betere plek om je trip te starten dan aan het Kloosterbos. Vooruit met de geit!