Wandelen rond de Haaghoek

Wandelen rond de Haaghoek

Een ommetje in de Vlaamse Ardennen

Wil je ook de legendarische toer op – bij voorkeur dan nog op twee wielen, zodat je in gedachten het hele publiek Go Eddy! hoort roepen? Dan zit je op je plek in de Vlaamse Ardennen. En al helemaal aan de Haaghoek, waar de kinderkopjes als landmijnen op de baan liggen en een ratelende samba van verraderlijke boobytraps vormen voor je smalle wielen. Zalig! Zeker als je nadien kan uitpuffen in een voortreffelijke horecazaakje met verschillende streekbiertjes op de kaart. Man, da’s leven…

kasseien haaghoek.jpg
kasseistrook Haaghoek

Haaghoek: méér dan fietsen

Maar… de Vlaamse Ardennen én de Haaghoek zijn veel meer dan kasseien en koers. Het is een heerlijke combinatie van natuur en cultuur, van hellingen en vergezichten, landschappen en weides. 

Ja, heel wat renners waagden zich al aan de bekende kasseistrook de Haaghoek. Het is dan ook een vast onderdeel in verschillende voorjaarsklassiekers die door de Vlaamse Ardennen passeren. Maar wist je dat de Haaghoek de straat is die Sint-Kornelis-Horebeke en Zegelsem verbindt? Deze wandeling Rond de Haaghoek geeft je een inkijk in de mooiste dorpjes rond deze iconische plek. Klaar voor? Maak eens een ommetje in plaats van een ritje!

kerkplein horebeke.jpg
Kerkplein Sint-Maria-Horebeke

Kerk & Wegel

De start van deze wandellus ligt in Sint-Maria-Horebeke, aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Deze kerk is midden in een ovaalvormig kerkhof geplant. 

Er zou al sinds de 12e eeuw een kerk staan, maar de huidige dateert van 1790. Ze is sinds 1997 beschermd als monument, samen met de kerkhofmuur en het Kerkplein.

landschap horebeke.jpg
Landschap Horebeke

Wegel zijn wij!

Via de unieke Ketse baan je je een weg naar haar broertje: de Sint-Korneliskerk in Sint-Kornelis-Horebeke. Deze kerkwegel verbindt de twee deelgemeenten in iets minder dan 1km. Hij is tussen velden en weiden gelegen en gaat wat op en af. Op een haar na is de weg één loodrechte lijn.

De 500 inwoners van het gehucht Sint-Kornelis-Horebeke zijn trots op hun kerk. En terecht! Ze ziet er prachtig uit met de witgeschilderde bakstenen.

Daar bij die molen

Smeer je benen alvast in want in deze wandeling word je niet gespaard van af en toe een stevige klim. Je moet even de Pottenberg op zodat de Vlaamse Ardennen je alweer op wat moois kunnen trakteren. De Perlinckmolen staat hier stevig in zijn schoenen. De watermolensite is uitzonderlijk oud: hij was er al in de 9de (!) eeuw.

geutelingen.jpg
Geutelingen

De Pottenberg en de geutelingen

Ook op een boogscheut van de Pottenberg: een museum ter ere van een eetbaar stukje erfgoed: de geutelingen. Tot in de jaren ’30 was het overal in de Vlaamse Ardennen traditie om op Lichtmis geutelingen te bakken in bakstenen ovens. Om alles over deze eigenaardige pannenkoeken te weten komen loop je best eens binnen in het Geutelingenmuseum. Opgelet: de heerlijke zoete geuren van de baksels zijn onweerstaanbaar. Gelukkig kan je er ook proeven!

Monasterium.jpg
Monasterium Maria Kluizen

Sttt.. voor de broeders

Van de Leberg heb je misschien ook al gehoord. Hij doet dienst in heel wat wielerklassiekers zoals de Ronde en brengt je van Elst naar Zegelsem. Leuk om daar mee te pikken: het Monasterium Maria Kluizen. Sinds 1982 bidden en werken er broeders volgens de regels van de heilige Benedictus. In afzonderlijke kluizen beleven ze eenzaamheid maar stimuleren ze vooral hun kunst. Regelmatig zijn er tentoonstellingen, lezingen en concerten.

kerk Zegelsem.jpg

Een verfijnd kerkje

Vlakbij de Kluizen staat ook de Sint-Ursmaruskerk. In 1983 werd aan de beschrijving van de kerk een heel boek besteed. De enkele lijnen tekst die je hier krijgt kunnen dus onmogelijk de verfijnde inrichting weergeven. Er is maar één alternatief: breng een bezoekje.

Indendrijhaard.jpg
Den Drijhaard, Zegelsem

Zin in pinten of geutelingen?

Elke zichzelf respecterende wandelroute in Vlaanderen heeft op zijn weg één of twee of meer terrasjes liggen. Als je dorst hebt gekregen op de top van de Pottenberg is er goed nieuws: bij taverne ’t Hoekse staat er al een frisse pint voor je klaar en als je honger hebt kan je eens neuzen op hun kaart. Je kan hier de bekende geutelingen proeven! 

Misschien wandel je liever nog wat door, geen probleem. In de Sint-Ursumarusstraat – dat is bij de kluizen – vind je Den Drijhaard, een gezellig eet- een praatcafé.

hoogkoutermolen.jpg
Hoogkoutermolen

Mooie molen!

Als je weer je weg vindt naar Horebeke staat de Hoogkoutermolen op jou te wachten. Deze witgeschilderde stenen windmolen moet al sinds begin 19e eeuw over de Vlaamse Ardennen waken. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Haaghoek wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
 

Deze route gratis downloaden?

Haaaghoek1_jelle_vermeersch.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Haaghoek wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
 

Straat + huisnummer
Broekestraat 43
9667 Horebeke
Length
11,3 km
Time
2u 15m
Terrain
54% Verhard
Actions
Bekijk deze route