Bezoek Brouwerij Liefmans

Erfgoed
Bezoek Brouwerij Liefmans

300 jaar biergeschiedenis

Oudenaarde
Personen
15 - 35
Straat + huisnummer
Aalststraat 200
9700 Oudenaarde
E-mail
Telefoonnummer
03 860 94 00
Link

De Oudenaardse brouwerij Liefmans, bekend om zijn fruitbieren, Goudenband en Oud bruin, bestaat al meer dan 300 jaar. In het brouwerijmuseum zijn de originele installaties van Jacobus Liefmans nog altijd te zien. Je kunt er het brouwproces met eigen ogen bekijken tijdens een rondleiding met de brouwers zelf. En natuurlijk kun je de bieren ook proeven!

Brouwerij Liefmans Oudenaarde 1 David Samyn.jpg
Brouwerij Liefmans werd opgericht rond 1750.

300 jaar brouwgeschiedenis

Het begon allemaal rond 1750, toen Jacobus Liefmans een kleine brouwerij oprichtte in Oudenaarde, waar het graan welig tiert dankzij de rijke Scheldegrond. Vandaag wordt de ‘Bruine’ van Liefmans nog altijd gebrouwen volgens het 300 jaar oude recept. Rond 1900 begon Liefmans ook krieken te verwerken van de lokale landbouwers. De combinatie van oud bruin met verse lokale krieken was meteen een schot in de roos – tot op vandaag. De Oudenaardse kriek heeft een uniek zuurzoet smakenpalet, beïnvloed door de microflora die zich eeuwenlang in de Scheldevallei heeft ontwikkeld. Nergens anders ter wereld is de omgeving zo geschikt voor deze unieke fruitbieren.

beeldmateriaal_routen_magazine.jpg
Liefmans on the rocks is een populair zomerbier.

20 brouwerijen

Nog begin vorige eeuw telde Oudenaarde 20 brouwerijen. Nu is Liefmans nog een van de enige in de stad. Naast vaste waarden als Oud Bruin, Goudenband en Liefmans Kriek Brut produceert de brouwerij ook Liefmans Fruitesse en de laag-alcoholische fruitbieren On The Rocks. Alle bieren zijn blends van jonge en rijpere bieren: een proces dat ook in de champagneproductie wordt gebruikt. Het is geen toeval dat verschillende Liefmans-bieren worden afgesloten met een champagnekurk.

brouwerij_liefmans_dec_2018-2.jpg
Rosa Merckx was lange tijd de enige brouwster in ons land.

Merckxiaans talent

Eén figuur speelt een sleutelrol in de hedendaagse evolutie van de brouwerij: Rosa Merckx, een dame vol talenten (waaronder balletdansen). Als eerste – en lange tijd enige – brouwster van ons land bracht ze 46 jaar lang finesse en subtiliteit in de Belgische biercultuur. Liefmans was de eerste brouwerij waar elke fles met de hand in zijdepapier werd gewikkeld. Om Rosa Merckx te eren, prijkt haar handtekening nu op elke Liefmansverpakking.

infodaggroepen-1614.jpg
Een groepsbezoek wordt altijd afgesloten met een bierproeverij.

Ervaar het leven in de brouwerij

Zin om wat dieper te duiken in de Liefmansgeschiedenis en het brouwproces? Je kunt een rondleiding reserveren vanaf 15 personen maar je kunt ook aansluiten bij een bestaande groep. De originele brouwinstallaties in de Aalststraat, aan de oever van de Schelde, zijn perfect bewaard gebleven. Ondertussen is de originele brouwerij gerenoveerd, zodat je als bezoeker in een hedendaagse omgeving het authentieke brouwersambacht kunt (her)ontdekken. Meesterbrouwer Marc en zijn team delen hun expertise en dompelen je onder in de brouwerswereld. Afsluiten doe je met een degustatie van enkele bieren uit het Liefmans-assortiment. Bij mooi weer kun je de laatste Liefmans-innovaties proeven op de terrasjes langs de Schelde. Neem er alvast je agenda bij!

ODNAR
ODNAR

Nakaarten in ODNAR

Hongertje gekregen? Brouwerij Liefmans heeft een gezellig restaurant waar je rustig kunt nakaarten: ODNAR. Het is een naam met geschiedenis: ODNAR was oorspronkelijk een bier dat Liefmans sinds begin vorige eeuw tot 2003 heeft gebrouwen. Het bier was de 'export' van de bruine bieren, in de jaren dertig zo populair dat de brouwerij zijn naam Liefmans kortstondig veranderde in Odnar. Vandaag is het een gezellige plek in een authentieke setting, de perfecte mix tussen warme bruine kroeg en hippe, jonge ontmoetingsplaats. Deel een bord, een glas en de ervaring!

_mg_1094.jpg
Je kan Oudenaarde verkennen via een (gegidste) stadswandeling.

Ontdek Oudenaarde

Nog een goed idee: combineer je bezoek aan brouwerij Liefmans met een boeiende stadswandeling. Want Oudenaarde heeft nog heel wat meer te bieden dan bier. Er is bijvoorbeeld het stadhuis (Unesco-werelderfgoed), het Centrum Ronde van Vlaanderen waar je de sfeer van Vlaanderens Mooiste kunt opsnuiven, prachtige kerken en een rustgevend begijnhof dat dateert uit de 15de eeuw. Allemaal te ontdekken in deze prachtige stad!

Plan je bezoek

Meer info over brouwerij Liefmans en tickets voor het brouwerijbezoek vind je op https://www.liefmans.com/nl-be/brouwerij