Zwalmbeek wandelroute

Zwalmbeek wandelroute

Kronkelen langs de Zwalm

Welkom in Klein Zwitserland. Nee, je hebt niet de foute afrit genomen. Dit prachtige stukje van de Vlaamse Ardennen wordt liefkozend zo genoemd. Dat ligt wellicht aan de glooiende heuvels, de weidse vergezichten en de schilderachtige décors die je hier non-stop tegenkomt.

Rij richting Streekpunt Zwalm, waar deze route van start gaat. Je kan ‘m gerust met jonkies doen – in totaal ben je 13 kilometer onderweg, maar je kan ook kiezen voor een lus van 5,5 kilometer. Die laatste is wellicht iets beter doenbaar met de kleinste stappers.

Starten aan een authentieke molen

De authentieke watermolen staat hier al sinds 1040 en draait af en toe nog op volle toeren. Zeker de moeite waard om even uit te checken.

Als je jouw kleine-ingenieurs-in-de-dop wilt duidelijk maken hoe het waterbeheer in deze streken precies werkt, zit je goed op deze route. Aan de Zwalmmolen leren ze via een boeiend waterspelelement namelijk hoe het water de molen doet draaien. Verrassend leerrijk en razend interessant.

Zwalmmolen_DavidSamyn.jpg
Start aan de authentieke molen voor deze wandelroute

Een weggetje, een klimmetje

Maar goed, genoeg getafeld: tijd om de beentjes los te gooien langs de Zwalmbeek. Je zal al snel merken dat het water hier een centrale plaats inneemt. Het onverharde weggetje dat langs de Zwalmbeek slingert brengt je meteen in de juiste stemming. Een klein klimmetje later sta je de kerk van Sint-Denijs-Boekel te bewonderen.

In dit kleine dorpje is er trouwens wel meer te zien: statige kapelletjes, de Molenberg die een prominente plek heeft in de Ronde van Vlaanderen, de Vinkemolen en de Moldergemmolen… Dit dorp ademt geschiedenis en nodigt je uit om alle verhalen te ontdekken.

_mg_4180.jpg
Tijd om de beentjes los te gooien langs de Zwalmbeek

Opnieuw richting Nederzwalm

Heb je Sint-Denijs-Boekel verkend? Dan ga je terug bergafwaarts richting Nederzwalm, waar de Biestmolen en de Vanderlindensmolen meteen in het oog springen. De eerste is omgetoverd tot restaurant De Molenaere, met een gevarieerde menukaart die jong en oud het water in de mond doet krijgen.

Als je lekker gegeten hebt – of gewoon, wanneer je in een ruk wilt doorwandelen – stap je verder op het molenpad. Dat leidt je opnieuw via de Zwalmbeek richting het startpunt van de tocht. Als je nog steeds niet genoeg hebt van deze charmante streek, zijn er nog tal van activiteiten om te doen met je kleine wervelwindjes – je ontdekt er hier meer over.

Je wandelt ook voorbij de Ijzerkotmolen. Deze brok pure nostalgie langs de Zwalm sloot even de deuren, maar draait nu weer op volle toeren, weliswaar alleen in het weekend. Strijk gezellig neer op het terras van de oude watermolen voor een zoete lekkernij, een streekbier of een trappist, een kom verse soep of - voor wie grotere honger heeft – een croque of belegde boterham van het huis. De IJzerkotmolen dateert van voor 1571 en had in de loop van vier eeuwen verscheidene functies: papiermolen, olieslagerij, graanmolen tot zelfs brouwerij. 

Je kan je dagje altijd afsluiten met een drankje bij pop-up bar Klein Zwitserland aan de oevers van de Zwalm. Een feeërieke locatie met een terras dat uitkijkt op een mooie vijver. Als er wat druppels vallen, schuil je makkelijk in de overdekte schuur.

KleinZwitserland.jpg
KleinZwitserland.jpg
klein_zwitserland4_tov.jpg
In Klein Zwitersland kan je de dag afsluiten aan de oevers van de Zwalm

En waarom niet meteen een zalig weekendje weg?

Zwalm is de perfecte locatie voor een romantische ontsnapping met z’n tweetjes. Zo liggen er verschillende sfeervolle B&B’tjes in de buurt: B&B De Notelaar en B&B Hofstede ter Biest geven we alvast graag mee als tip.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op de Zwalmbeek wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Zwalm_HR-7.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op de Zwalmbeek wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Rekegemstraat 29
9630 Zwalm
Length
13,6 km
Time
2u 40m
Terrain
87% Verhard
Actions
Bekijk deze route