De Zwalmmolen
Erfgoed met een cruciaal verhaal
- Straat + huisnummer
-
Rekegemstraat 29
9630 Munkzwalm - mola@oost-vlaanderen.be
- Telefoonnummer
- +32 9 342 42 40
- Link
- Bekijk de website
Wanneer je Zwalm bezoekt – bijvoorbeeld door de Zwalmbeek wandelroute uit te proberen – moet je ongetwijfeld binnen wandelen bij De Zwalmmolen. Deze watermolen is getuige geweest van alle grote verhalen uit de laatste 1.000 jaar.
Water en leven
Terwijl het leven verder denderde, voorzagen watermolens zoals De Zwalmmolen de lokale bevolking van voedsel en meel. Het waren onmisbare bouwwerken, die het kloppend hart vormden van de gemeenschap in de streek. Water en leven zijn hier dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. De rivier was eeuwenlang de bron van voorspoed.
Vandaag is de molen een toeristische trekpleister, sinds de Provincie Oost-Vlaanderen hem in de jaren 1990 onder haar hoede nam. Het gebouw werd gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale. Vandaag kan jij ‘m bezoeken. Een unieke kans om meer te leren over waterkracht, ingenieuze technieken en de geschiedenis van de Zwalmstreek.
Een fascinerende geschiedenis
De eerste keer dat de Zwalmmolen de kop opstak in de geschiedenisboeken, was in 1227. Toen was hij nog eigendom van de Sint-Pietersabdij in Corbie. Oorspronkelijk werd in de molen vooral koren, lijnzaad, chicorei, maïs, rijst en zelfs tabak verwerkt.
Deze ambachtelijke watermolen haalde z’n kracht uit de Zwalmbeek, die met zijn stroming een indrukwekkend technisch systeem in het binnenwerk voortstuwde. Een knap staaltje vakmanschap van bijna een millennium oud. De Zwalmmolen is echter niet de enige molen in de buurt.
15 verschillende soorten hout
De Zwalmbeek voorzag tal van watermolens van de nodige drijfkracht – zo is er ook de Ter Biestmolen even verderop, die omgetoverd werd tot een voortreffelijke horecazaak (het restaurant is tijdelijk gesloten). Ga er gerust eens binnen en kijk lustig rond bij een lekker drankje of een smakelijk gerechtje.
De Ijzerkotmolen is een brok pure nostalgie langs de Zwalm. Ze sloot even de deuren, maar draait nu weer op volle toeren, weliswaar alleen in het weekend. Strijk gezellig neer op het terras van de oude watermolen voor een zoete lekkernij, een streekbier of een trappist, een kom verse soep of - voor wie grotere honger heeft – een croque of belegde boterham van het huis. De IJzerkotmolen dateert van voor 1571 en had in de loop van vier eeuwen verscheidene functies: papiermolen, olieslagerij, graanmolen tot zelfs brouwerij.
Hoe deze molens worden gemaakt, is net zo interessant als hoe ze werken. Wist je dat er maar liefst tot 15 verschillende soorten hout gebruikt werden bij de constructie van zo’n watermolen? Je ontdekt welke in het molenarboretum aan de Zwalmmolen. Dat geeft je een unieke kijk op hoe watermolens werden gebouwd.
Tijd voor versnaperingen!
Nu je toch in de Zwalmmolen aan het rondspeuren bent, kan je gerust even de straat oversteken. Daar, in het oude molenhuis, is Restaurant De Zwalmmolen (het restaurant is tijdelijk gesloten) ondergebracht. Ook hier kan je smakelijk eten in een fantastisch decor, met zicht op de oude watermolen.
Als je gewoon even de dorst wilt lessen, raden we pop-up bar Klein Zwitserland aan. Gelegen aan de oevers van de Zwalmbeek. Dankzij het ruime buitenterras en de gevarieerde menukaart vind je hier zeker wat je zoekt.
Luxueus logeren in Zwalm
Waarom koppel je jouw uitstap naar Zwalm niet aan een deugddoende overnachting in een lokale B&B? Of wacht, dat is niet de juiste vraag. Waarom kom je in Zwalm niet gelukzalig genieten in luxueuze logies met weldadige wellness-faciliteiten? Zo, dat is beter.
B&B De Notelaar en B&B Hofstede ter biest bieden je een fenomenale setting om te overnachten. Dit is Zwalm op z’n best. En in zo’n geweldige omgeving kan je gerust dagenlang vertoeven.