Wandelen langs prachtige panorama's

Wandelen langs prachtige panorama's

Adembenemend zicht op de Vlaamse Ardennen

Met de Panorama wandelroute slow je down in stijl. Je start én eindigt je 16 kilometer lange tocht immers in het sfeervolle kunstenaarsdorpje Kwaremont, in het hart van de Vlaamse Ardennen. Het hagelwitte Sint-Amanduskerkje op het marktplein is een bescheiden icoon in de regio. Al tientallen jaren barst dit dorpje van de creatieve energie. En vandaag dompel jij jezelf onder in de unieke sfeer van dit ongewoon mooie dorpje.

Sint-AmandusKerk_DavidSamyn3.jpg
Het start-en eindpunt van deze wandelroute is de Sint-Amandus in Kwaremont

Kwaremont: schilderachtig kunstenaarsoord

Sinds de jaren 1940 groeide Kwaremont uit tot een toevluchtsoord voor kunstenaars. Wanneer je het dorpje ontdekt, lijkt het ook alsof je door een tableautje wandelt. De gebouwen, de indeling, het licht, de mensen… Geen wonder dat zoveel creatieve zielen zich aangetrokken voelden tot deze begeesterende plek.

In de jaren 1970 en 1980 popte de ene galerie na de andere hier uit de grond. Kwaremont kreeg een ijzersterke reputatie als kunstencentrum en stond bekend als het Sint-Martens-Latem van de Vlaamse Ardennen. Met die reputatie, volgden natuurlijk ook de dagjestoeristen. En toch heeft dit dorp z’n rustige ziel kunnen bewaren.

Op weg richting onvergetelijke landschappen!

Voorlopig laat je Kwaremont even achter je en ga je op pad voor de Panorama Wandelroute. Waarom die route zo heet, wordt al heel snel duidelijk. 

Kijk maar eens links in de Keuzelingsstraat, waar je in de verte zelfs Anzegem ziet liggen, als een stipje aan de horizon. Voor je ligt de glooiende Patersberg en iets verderop, aan Hof Ter Plancken, kijk je uit op landschappen die zo uit de film lijken geplukt. De kasseistrookjes die je hier afwandelt kunnen een pittige uitdaging zijn, met een hellingsgraad die je wandelschoenen op de proef stellen.

Kluisbergen2_DavidSamyn.jpg
Tijdens deze tocht kom je onvergetelijke landschappen tegen

Zuiders zonlicht en heuveltoppen

Als je doorwandelt tot voorbij Zulzeke, kom je op het pad dat leidt richting het Spijkerbos. De naam is niet het enige wat origineel is aan dit bos. Dit volledige woud is gelegen op de zuidflank van een heuvel – uniek in de Vlaamse Ardennen. 

Als het zonnetje schijnt, valt haar warmte de hele dag door op het bos. Dan kan jij de hele dag in het zonnetje wandelen, van ’s ochtends tot ’s avonds. Er is niets heerlijker dan de drukte vergeten met een gloeiend zonnetje op je gezicht, toch?

Spijkerbos_DavidSamyn.jpg
Spijkerbos_DavidSamyn2.jpg
Het Spijkerbos, het woud op de zuidflank van een heuvel

De Hotond: het hoogste punt van Oost-Vlaanderen

Iets verderop, nog éven doorstappen, vind je de Hotond. Deze heuveltop is de hoogste van Oost-Vlaanderen – wel 150 meter. 

De oude windmolen op de top is vandaag de dag een moderne horecazaak, onder de naam Ten Hotond. De gedroomde plek om even te genieten van de bloedmooie vergezichten – en van een lekker gerechtje van de grill, dé specialiteit van het huis. Er is hier zelfs een sporthotel. Handig voor wanneer je voeten écht dienst weigeren na die stevige tocht!

Hotond_DavidSamyn3.jpg
De hoogste heuveltop van Vlaanderen zorgt voor adembenemende vergezichten

Tijd nemen om te genieten

Ten Hotond is echter niet de enige smakelijke stop op je route. In Kwaremont vind je een bruisend aanbod aan cafétjes en restaurants. In de Zon, In ’t Palet, ’t Monument,… Wie weet blijf je na afloop wel een paar daagjes hangen om de couleur local écht op te snuiven.

Klinkt dat goed? Dan zijn er tal van mogelijkheden voor een gezellige overnachting. Hier en daar liggen prachtige vakantiewoningen in het landschap ingeplant. Ze luisteren naar ronkende namen zoals Bellovisto, ’t Uitzicht, ’t Nophof en De Flandrienhoeve.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Panorama wandelroute op routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg, of als GPX-bestand voor op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Kluisbergen3_DavidSamyn.jpg
Spijkerbos_Kluisbergen-2.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Panorama wandelroute op routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg, of als GPX-bestand voor op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Kwaremontplein
9690 Kwaremont
Length
15,8 km
Time
3u 15m
Terrain
47% Verhard
Actions
Bekijk deze route