Wandelen tussen Kruislieveheers

Wandelen tussen Kruislieveheers

Een wandeling in een oase van rust en ongerepte natuur

Everbeek-Beneden: een afgelegen, lieflijk dorpje op een steenworp van de taalgrens. Een oase van stilte, rust en ongerepte natuur. Hier strekt zich een landschap uit waarin de Kruislieveheer wandelroute zich langs dreven, bossen en wouden slingert. 

Schrik niet van de wind die hier nogal guur over de vlaktes kan jagen. Samen met het geluid van de ruisende bladeren, kressende vogels en de occasionele regendruppel in een plas is dat zowat het enige wat je hier hoort. Deze plek is uniek. En biedt je 13 kilometer lang de ruimte om alle ruimte te nemen.

EverbeekseBossen_DavidSamyn.jpg
De Kruislieveheer wandelroute in Everbeek

Bossen om je gezelschap te houden

De bossen die in deze zuiderse uithoek van de Vlaamse Ardennen liggen, zijn restanten van het Poodsbergbos. Dat strekte zich ooit uit tot in Ronse. Wat vandaag nog bestaat, is een prachtig wandelgebied waar de stilte nog baas is.

Het Steenbergbos, bijvoorbeeld, gaat terug tot in de middeleeuwen. De combinatie van pittoreske valleitjes en weilanden is een streling voor het oog. Hier grazen in de zomer de runderen op het malse gras, om zo mee in te staan voor het natuurbeheer van dit gebied.

Panorama_Steenberg_DavidSamyn.jpg
Een uitzicht op pittoreske dorpjes vanop de Steenberg

Een lappendeken van bezienswaardigheden

Soms zit grootste schoonheid vervat in iets kleins. In deze streek vind je geen tempels, grote kerken of ambitieuze musea. Maar verneveld over het landschap vind je wel idyllische kapelletjes en verweerde godskruizen in allerlei materialen en formaten. Vaak opgetrokken bij of onder een boom – maar soms ook niet. 

Als je een klimmetje waagt – zo tussen kilometerpaal 86 en 87 – ontdek je een mooi veldkruis tussen twee grote lindes. Het is bovenop een kouter geplant. Ga gerust even zitten om de pracht van het uitzicht hier voluit te ervaren.

Kapel Ter Kleppe in Everbeek
Een kapelletje aan Ter Kleppe in Everbeek
Mierenhoek Everbeek
Een van de Godskruizen vind je in de Mierenhoek in Everbeek

Everbeek-Beneden: bewonder en bezoek

Wanneer je verder wandelt via de oevers van de Terkleppebeek, kom je rechtstreeks aan in de dorpskern van Everbeek-Beneden. Verwar dit dorp niet met Everbeek-Boven, dat meer in de richting van Brakel ligt. 

In het dorp kan je het ommuurde kasteel d’Harveng gaan bezichtigen, een oude notariswoning van rond 1900. En via het Tiep-Tap-wandelpad kom je terecht in een parkje dat op het eerste gezicht privébezit lijkt. Wees gerust: dat is het niet. Wandel gerust eens rond in dit oude servituut.

Na het uitblazen, even op krachten komen

Tijd voor een koninginnenhapje, een dampende kop soep of een stukje taart? Duik ’t Fameus Verleden binnen, een knusse brasserie in Everbeek-Beneden. Deze staminee werd mooi opgefrist – bekijk dat beschilderde plafond toch eens! – en serveert een heerlijke, eenvoudige én verse keuken. Ook de bierkaart mag er zijn – neem de tijd om de lokale brouwsels eens te proeven!

Je wandeling afsluiten doe je natuurlijk met een drankje in Het Meiklokje. Ooit werd deze kroeg uitgebaat door de plaatselijke koster. De nieuwe uitbaters verwelkomen je met de glimlach in hun volkse cafeetje.

Wil je ook een overnachting boeken, zodat je jouw vertrek uit de Vlaamse Ardennen nog wat kan uitstellen? In Vakantiewoning De Kleppe in Brakel verblijf je in een voormalig klooster. De ideale locatie voor een verblijf met familie of vrienden. Ook mensen met zorgnood kunnen hier terecht voor een zorgeloze vakantie.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kruislieveheer wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Everbeekse_bossen5-david-samyn.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kruislieveheer wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Muiterij
9660 Everbeek
Length
13,1 km
Time
2u 40m
Terrain
39% Verhard
Actions
Bekijk deze route