De Kaaimeersen

Wandelen en natuur
De Kaaimeersen

Een natuurgebied aan de rand van de Vlaamse Ardennen

Zwalm
Straat + huisnummer
Oude Scheldestraat 16
9630 Zwalm
Link

Af en toe is het goed om jezelf eens helemaal onder te dompelen in de natuur. En dan bedoelen we niet alleen een fikse wandeling doen in het bos. Maar ook: dichterbij kijken, even stilstaan, kennis bijtanken. 

Dé plek waar dat kan? In de Kaaimeersen, een weelderig natuurdomein vol prachtige bomen en rustgevende waterpartijen. Hier vind je ook de Kaaihoeve, een provinciaal natuureducatief centrum. 

Twee voor de prijs van één!

Op het menu: een permanente tentoonstelling waar je toffe weetjes verzamelt over het lokale landschap. Maar ook: een natuurtuin met waterzuiveringssysteem waarin je rustig kan ronddwalen. 

Hier, in deze prachtige omgeving, liggen twee erkende natuurreservaten schouder aan schouder: de Kaaimeersen in Meilegem én de Grootmeers in Zingem. Kom langs in deze charmante Scheldebocht en beleef de natuur zoals nooit tevoren.

Kaaihoeve2.jpg
De Kaaihoeve, een provinciaal natuureducatief centrum in Zwalm

De parels van de Vlaamse Ardennen, netjes voor je geordend

Deze streek serveert je Vlaanderens mooiste landschap op een bedje van drassige ondergrond, malse grassen, gigantische bomen en fleurige vogelsoorten. Maar niet alleen de natuur is hier fenomenaal, ook de dorpjes in de streek zijn je bezoekje meer dan waard. Die barsten van de charme – en van de gezellige horeca. Precies daarom loopt hier de Dorpjes van de Zwalmvallei wandelroute. En geloof ons, die heeft haar naam niet gestolen.

Je vertrekt in Zwalm en stapt bijna 11 kilometer lang door adembenemende landschappen – waaronder natuurlijk ook de Kaaimeersen. Je passeert gezellige dorpjes, die pittoresk in de velden liggen. Heerlijk ontspannen, de perfecte mix tussen dorp en natuur.

_mg_1387.jpg
De Kaaimeersen laat je even ontsnappen in de natuur

Met je twee voeten in de (natte) natuur

Maar even terug naar de Kaaimeersen. De rijke gewassen groeien hier op een sappige bodem. Bijzonder vruchtbaar, zoals het hoort. De natste stukken van het wandelpad overbrug je over zogenaamde knuppelpaden. Maar hoe dan ook: een stevig stel wandelschoenen of laarzen is hier geen overbodige luxe.

Die unieke natuur trekt natuurlijk ook trekvogels, watervogels en andere gevederde wonderen aan. Die kan je makkelijk bewonderen in de kijkhut die speciaal daarvoor werd gebouwd. Je vindt ze op het einde van het pad dat tegenover de Kaaihoeve vertrekt.

_mg_1394.jpg
De Kaaimeersen liggen naast de Schelde

De Kaaihoeve: dé plek voor leergierige natuurtoppers

En dan de Kaaihoeve: ook al een fameus interessante plek, waar kennis, fauna en flora harmonieus samenvloeien. Talloze scholen en verenigingen uit de buurt komen hier langs voor een leerdagje met twee voeten in de natuur. Ze doen er kennis op over milieuzorg op school en klimaatgezonde speelplaatsen. En leren volop bij over de bewoners van het natuurreservaat om de hoek.

Ook gezinnen zijn natuurlijk van harte welkom. Bezoek de boeiende tentoonstelling, breng een picknick mee en geniet van de weelderige omgeving. Zowel in het gebouw als in de tuin errond tank je wat energie bij, dankzij de absolute rust die hier heerst. De Kaaihoeve is helemaal gratis – én je hond is van harte welkom!

Waar wacht je nog op? Stap na een bezoekje aan de Kaaihoeve zo de Kaaimeersen in en geniet van een deugddoend dagje met het hele gezin!