Hofke ter Musse Vintage Café

Ervaringen
Hofke ter Musse Vintage Café

Streekproducten, strovlechten en volksspelen in een wandelwalhalla

Maarkedal-Etikhove
Personen
1 - 50
Straat + huisnummer
Mussestraat 4
9680 Maarkedal-Etikhove
E-mail
Telefoonnummer
0476 75 69 26
Link

Getuigenheuvels, diep ingesneden beekvalleien en holle wegen maken van Maarkedal een pure parel in de Vlaamse Ardennen. De horizon is versierd met kapellen, wind- en watermolens en typische vierkantshoeves, waarvan ‘Hofke ter Musse’ er één van is. 

De historische vierkantshoeve zit diep weggestoken in een kluwen van wandelroutes, wat het de geknipte start- of stopplaats maakt voor je verkenningstocht door het landelijke Maarkedal. Na je wandeling, fietstocht of - waarom niet? - oldtimerrit kan je heerlijk ontspannen op het terras of in het Vintage Café dat onderdak kreeg in de oude stallingen van de hoeve. 

De kroeg heeft zijn naam niet gestolen: er zijn zoveel mogelijk originele elementen bewaard. De inrichting met oude materialen, vintage meubelen en decoratie geven het een gezellige en aparte toets. Voetjes onder tafel schuiven en - hop! - genieten maar van een van de streekbieren of het Mussebier, het eigen huisbier. 

Hofke ter Musse in Maarkedal-Etikhove 2.JPG

Made in Maarkedal

Proef zeker eens van de pizza’s, stoofpotjes, quiches en geutelingen - een mollige pannenkoek - die in de traditionele houtgestookte bakoven bereid worden. Nog honger? Er staan ook huisgemaakte desserts op de uitgebreide kaart. De kok maakt er een sport van om zoveel mogelijk met streekproducten, biologische en artisanale producten te werken.

Wil je een geschenkpakket met streekbieren, bioproducten en bierpaté mee naar huis slepen? Dat kan. Op aanvraag stelt ‘Hofke Ter Musse’ een pakket samen. Onder de naam ‘mmm van Maarkedal’ biedt hij in het voorjaar 100% lokaal gemaakte producten aan.

Volks- en caféspelen

Bij mooi weer is het zalig genieten op een van de twee terrassen: op het binnenplein van de hoeve waan je je tussen de oude landbouw- en andere werktuigen in een heus museum. Op het terras achteraan kan je een spelletje petanque of trou-madame spelen.

Indien regen of kilte je naar binnen jagen, is dat geen straf. De kasten zijn opgetast met gezelschapsspellen voor klein en groot, bovendien beschikt het Vintage Café over een hele collectie oude volks- en caféspelen zoals een tonnenspel, pudebak, toptafel, ringwerpen of klompendans.

Hofke ter Musse in Maarkedal-Etikhove.JPG
Hofke ter Musse.JPG

Erfgoedwandelingen

Je kunt het Vintage Café reserveren voor familiefeesten, teambuildings of een gezellige samenkomst met je vereniging en je tanden zetten in een ontbijt, brunch, breugelmaaltijd of - voor de zoetekauwen - dessertbuffetten.

Bovendien kan je op de uitbaters van ‘Hofke Ter Musse’ een beroep doen om een groepsactiviteit in elkaar te boksen, denk maar aan een spannende zoektocht, een wedstrijdje volks- en caféspelen of een begeleide erfgoedwandeling. Tijdens zo’n tocht van 6 tot 8 kilometer ontdek je de geschiedenis van Maarkedal en de Vlaamse Ardennen. 

Of breng een bezoek aan de heemkundige collectie van ‘Hofke Ter Musse’ en de bakoven waarvan je de bouw en werking tot in het kleinste detail krijgt uitgelegd.

Hofke ter Musse in Maarkedal-Etikhove.JPG

Creatief met stro

Wil je je creatieve hersenhelft aanboren? Dat kan tijdens een workshop strovlechten waarbij je verschillende vlechttechnieken onder de knie krijgt. Je maakt kennis met de gewassen waarmee je kan vlechten zoals tarwe, triticale en haver en je leert enkele vlechttechnieken: de visgraatvlecht, diamantvlecht, de ronde 5-vlecht,... Neem zeker je kinderen vanaf 8 jaar mee want ook zij mogen mee aan de slag. 

Tot slot kan je het meubelatelier bezoeken. ‘Hofke Ter Musse’ restaureert namelijk oude meubelen met respect voor de authenticiteit en de geschiedenis ervan. Tijdens een bezoek ontdek je hoe dat aangepast wordt: van houtdraai- en snijwerk, over politoeren tot het rieten, biezen en stofferen. Heb je zelf advies of begeleiding nodig, dan helpen ze je graag verder.

Hofke ter Musse in Maarkedal-Etikhove.JPG

Zelf op pad

In het Vintage Café vind je stapels gratis brochures en wandelkaarten van Toerisme Oost-Vlaanderen en de gemeente Maarkedal. Handig, want vanaf de poort van de hoeve sta je in een vingerknip aan wandelknooppunt 76 of 82. In Maarkedal kan je tochten maken langs de taalgrens, de Hugo Claus-route volgen en de Muziekbos wandelroute afleggen.

Muziekbos-4 .jpg
Muziekbos.jpg
Muziekbos.jpg

Zitten met een plus

Eentje is wel heel bijzonder: de wandelroute Z+. Z+ staat voor "zitten met een plus". Op vijf bijzondere locaties langs dit parcours werden zitobjecten geplaatst, ontworpen door designers en uitgevoerd door lokale makers. Ideaal om even de pauzeknop in te drukken en helemaal op te gaan in de rust van de omgeving.

Nog een aanrader: het Hollebeekpad. Dat ligt een halve kilometer verderop en is een schilderachtig wegeltje dat je na een tweetal kilometer stappen in het centrum van Etikhove brengt. Het wordt moeilijk kiezen.

Taaienberg 

Ben je met de fiets? ‘Hofke ter Musse’ ligt pal langs de oranje en blauwe route van het mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen. Op honderd meter van de voordeur kronkelt de blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen-fietsroute. Vlakbij vind je beroemde trajecten van de voorjaarsklassiekers: de kasseistrook Mariaborrestraat-Steenbeekdries-Stationsberg en de venijnige Taaienberg.

Taaienberg.jpg

Praktische informatie

Adres: Mussestraat 4, 9680 - Maarkedal-Etikhove

Website: www.hofketermusse.be

Tel.: 0476 75 69 26

e-mail: info@hofketermusse.be

Periode: Het hele jaar door geboekt worden op elke dag van de week volgens beschikbaarheid.

Duur: Een atelierbezoek duurt 1,5 uur

  • Buiten de openingsuren kan je vanaf 10 personen een activiteit of etentje reserveren.