De Everbeekse Bossen

Wandelen en natuur
De Everbeekse Bossen

Grillige bossen om urenlang in rond te dwalen

Brakel
Straat + huisnummer
Muiterij 4
9660 Brakel
Link

De Everbeekse Bossen zijn de verzamelnaam voor een aantal pittoreske bosjes die verspreid liggen over het Everbeekse grondgebied. Ze luisteren naar mooie namen zoals Hayesbos, Keelenberg, Steenbergbos en Trimpontbos. 

Het zijn bijzonder waardevolle bossen. Niet alleen op het gebied van fauna en flora, maar ook voor liefhebbers van rustgevende natuur en deugddoende wandeltochten.

Uitwaaien zoals jij dat wilt

In deze mooie bossen kan je immers tal van wandeltochten volgen – en ook een lange fietstocht loopt er dwars doorheen. Kom met de bus of trein – of parkeer je wagen aan de kerk van Everbeek-Boven. 

Waar heb jij zin in: een dikke kilometer stappen om snel de hond uit te laten (aan de leiband!) of een fikse stapuitdaging van meer dan 25 kilometer? Of je nu snel de boslucht wilt opsnuiven of de hele dag in de Vlaamse Ardennen wilt ronddwalen, de Everbeekse Bossen zijn de gedroomde uitwaaiplek in deze buurt!

Hayesbos.jpg
In het Hayesbos kan je ronddwalen en uitwaaien

Stevige schoenen: een goed idee!

Ooit vormden de Everbeekse Bossen mee de uitgestrekte woudgordel tussen Brakel en Ronse. Dat betekent ook dat sommige stukken hier al eeuwenoud zijn. 

Je kan de bossen het hele jaar door ontdekken, want de wandelpaden staan altijd open voor het publiek. Trek wel een paar stevige schoenen aan, de ondergrond kan hier grillig zijn!

Everbeek_Boven.jpg
Trek stevige schoenen aan ontdek de Everbeekse wandepaden

Een oase vol leven

In de lente zijn deze bossen zeker je bezoekje waard. De oude wouden zijn dan getooid met prachtige voorjaarsbloemen. Wilde hyacinten en bosanemonen schudden dan een fleurig tapijt aan bloesems uit over de bodem. Tussen de eiken, beuken en populieren krioelt het van het leven. 

Kijk omhoog, hou je ogen open en wie weet ontdek jij wel prachtige bosvogels zoals de bosuil, de wespendief, een havik of een kloppende specht. Of speur de grond af naar eikelmuisjes en eekhoorns. 

Als je écht geluk hebt, kom je enkele reeën tegen op je pad. Sinds kort schuilen die weer in de veiligheid van de diepe bossen. En in de waterpartijen en beekjes kan je vuursalamanders spotten: zeker de moeite waard!

Een ezel in een veld in de Everbeekse bossen
De ezels grazen op de velden tussen een bloementapijt
Everbeekse bossen
Wandel tussen de velden en bloemen in de Everbeekse bossen

Sssst… Hier doet men aan stiltewandelingen

Wat je ook zeker meteen opvalt wanneer je dieper het bos intrekt: de heerlijke, alom aanwezige stilte. Je hoort werkelijk geen enkele geluid buiten het ritselen van de bladeren en het fluisteren van de wind. 

Hier, in deze zuiderse uithoek van de Vlaamse Ardennen, kan je dan ook terecht voor een unieke Kruislieveheer wandelroute. Die leidt je 13 kilometer lang over de glooiende heuvelruggen van de streek, dwars door de Everbeekse Bossen. Tot je weer aankomt en volledig tot rust bent gekomen. Het ideale tegengif voor stress en drukte.

Wandel je liever ook even aan de andere kant van de taalgrens? Dan kom je via de 10 kilometer lange Duivelwandelroute in het Lieverenbos terecht. 

Everbeek_Stilteroute2.jpg
De stilte wandelroute gaat dwars door de Everbeekse Bossen

Unieke landschappen, klaar om ontdekt te worden

Dé troef van deze bosregio is ongetwijfeld het lappendeken aan landschappen. Valleitjes wisselen af met dichtbeboste stukken, akkers langs de rand gaan naadloos over in houtkanten waarin het bruist van het leven. Hier en daar helpen runderen een handje om het landschap in ere te houden. Door ze slim te laten grazen, wordt het landschap op een natuurlijke manier verfijnd.

Klaar om deze machtig mooie bossen te ontdekken? Kies jouw wandeling uit en trek eropuit!