Workshop Mattentaart in Geraardsbergen

Ervaringen
Workshop Mattentaart in Geraardsbergen

Leer zelf de lokale lekkernij bakken

Geraardsbergen
Personen
1 - 10
Straat + huisnummer
Markt
9500 Geraardsbergen
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)54 43 72 89
Date_time_range
Van 01-01-2020 tot 31-12-2020

Geraardsbergen is naast de stad van de Muur en Manneken Pis ook de ‘Mattentaartenstad’. Geen enkele passant of toerist kan Geraardsbergen verlaten zonder dit overheerlijke gebakje te hebben geproefd. En je kan nu ook zelf een échte Geraardbergse mattentaart leren bakken tijdens een boeiende workshop in het hart van de stad.

Wat zijn mattentaarten?

Beschrijf Geraardsbergen in 2 woorden en je krijgt ‘De Muur’ en ‘mattentaarten’. Je vindt de taarten bij elke bakker in de stad waar ze op de originele manier bereid worden. Ze zijn zo lekker dat de Geraardbergse mattentaart officieel erkend is als Europees streekproduct door de Europese Unie en ook het eerste Vlaamse streekproduct is met Europese bescherming.

De naam 'Geraardsbergse Mattentaart' mag enkel nog gebruikt worden als het gebakje daadwerkelijk in Geraardsbergen of Lierde gemaakt is. Bovendien moet dat gebeuren volgens het aloude recept en met melk uit de streek. De matten die ze daarvoor gebruiken, moeten afkomstig zijn van en gemaakt zijn op de hoeves uit dezelfde regio.

Tientallen bakkers in hartje Geraardsbergen

Een veelgestelde vraag van toeristen is “waar kopen we de beste mattentaarten van de streek?” en het antwoord is simpel:  er is geen ‘beste’ of ‘enige echte’ mattentaart. Ze zijn allemaal even echt en lekker, maar toch net iets anders. Hoewel het recept in feite vastligt, legt elke bakker zijn eigen – geheime – accenten. Er zijn dus zoveel Geraardsbergse mattentaarten als dat er bakkers zijn.

Daarom heeft de stad Geraardsbergen een mattenkaart ontwikkeld,  waarmee je zelf alle mattentaarten kan ontdekken. Een gevat trefwoord geeft aan wat elke bakker zo typisch vindt aan zijn mattentaart. Welke dan de lekkerste is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Waar je in elk geval zeker kan van zijn, is dat de taartjes met de grootste zorg en passie gemaakt zijn. Dus trek op culinaire ontdekkingstocht en leer hét streekproduct van Geraardsbergen en Lierde op een nieuwe manier kennen.

Zelf Mattentaarten bakken?

Boek je workshop met een professionele bakker

Ben je benieuwd naar het recept van deze delicatesse? En wil je zelf aan de slag? Dan kan je je inschrijven voor een echte mattentaartenworkshop.

Wat ga je doen?

Trommel je vrienden of collega’s op en bak samen mattentaarten onder begeleiding van een professional. Terwijl de lekkernijen afbakken in de oven, krijg je nog snel de mooiste plekjes van de Markt te zien.

Boek een mattentaartenworkshop (liefst min. 2 weken vooraf) bij Visit Geraardsbergen en leer zelf de lokale lekkernij klaarmaken. Indien de bakkerij niet open is op de gekozen dag van de groep kan je in café The Preacher zelf mattentaarten maken onder leiding van een gids. Er kunnen maar 10 mattentaarten per beurt gemaakt worden dus dit is dé ideale activiteit voor kleine groepen of kan als teambuilding in groepjes gedaan worden. Terwijl de mattentaarten afbakken geeft de gids nog een korte rondleiding op de Markt.

Boek je workshop

Het hele jaar door, tot 10 personen

Wanneer kan je deze workshop volgen?

Geopend het hele jaar door, toegankelijk voor 1 tot 10 personen.

Waar vindt deze workshop plaats?

Verzamelen aan het infokantoor van Visit Geraardsbergen.

Hoe lang duurt deze workshop?

De workshop zelf duurt 1u, met de rondleiding duurt het 2u in totaal.

Hoe kan je deze workshop boeken?

Adres: Visit Geraardsbergen, Markt z/n 9500 Geraardsbergen
Tel.: +32 (0)54 43 72 89
E-mail: toerisme@geraardsbergen.be