Wielrennen en de Muur

Ervaringen
Wielrennen en de Muur

Het Walhalla van elke wielerliefhebber

Geraardsbergen
Personen
1 - 50
Straat + huisnummer
Markt
9500 Geraardsbergen
E-mail
Telefoonnummer
054 43 72 89
Link

Ontdek de helling vol van verhalen! De weg van De Muur is er eentje boordevol geschiedenis. Lang voordat de eerste wielrenners hun geluk beproefden, trokken er al mensen naar de 110 meter hoge top om te bidden in de Oudenbergkapel. Dat en nog veel meer kom je te weten tijdens een historische rondleiding op De Muur. Op de top wacht je een spectaculair panoramisch uitzicht over de streek. Gebeten door de koersmicrobe? Dan is de themawandeling Wielrennen en de Muur ongetwijfeld iets voor jou. Smeer je benen in, voeg je bij het peloton en volg onze gidsen op een rondleiding vol leuke weetjes over De Muur, de Ronde van Vlaanderen en uiteraard onze eigen Stadsprijs.

Beklim de Oudenberg

De Muur is een kasseiweg op de Oudenberg, de heuvel naast het stadscentrum van Geraardsbergen. De helling start in het centrum aan de Dender en voert zo over de Oudenberg. Vanaf de top van de berg, die 110 m hoog is, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij de oriëntatietafel op de heuveltop achter de kapel kan je bij helder weer de hele streek zien. De tafel duidt de hoogte aan boven de zeespiegel en situeert de omliggende dorpen.

De Oudenberg heeft een strategische ligging op de grens van het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Brabant en het graafschap Henegouwen. Daarom werd Geraardsbergen in 1068 tot een stad uitgeroepen door Boudewijn VI in plaats van een dorp. 

Boven op de Oudenberg staat ook de Onze-Lieve-Vrouw kapel, een bedevaartkapel die gebouwd werd in 1906 met restanten van de vroegere kapel die oorspronkelijk werd gebouwd als bidplaats door een kluizenaar in 1294. In een latere kapel werd in 1648 het genadebeeldje van Onze- Lieve- Vrouw geplaatst, zodat de kapel een bedevaartsoord werd voor Geraardsbergen. In 1906 werd de kapel door een groter exemplaar met koepeldak vervangen. In 1955 werd een beiaard toegevoegd.

Op deze kapelberg wordt elk jaar het dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand gevierd, een eeuwenoud vuurfeest dat zelfs als immaterieel cultureel erfgoed werd bekroond door Unesco in 2010.

oriëntatietafel Oudenberg.jpg
Oudenberg uitzicht Geraardsbergen.jpg

Wielermonument

Dit monument van de Vlaamse wielergeschiedenis moet je bezoeken wanneer je in Geraardsbergen bent. De steile helling heeft maar liefst een lengte van 1075 m en een maximaal stijgingspercentage van 20% . Maar wat zorgt er echt voor moeilijkheden tijdens de beklimming? Dat zijn de kasseien die horizontaal zijn geplaatst en een soort kleine trap vormen. Kortom, er wordt wel eens stevig gevloekt wanneer je de ‘fameuze’ Muur bestijgt. 

Sinds de wielerkoers Gent-Gent in 1950 wordt de helling beklommen door wielrenners en intussen staat de Muur op het programma in ongeveer 70 wedstrijden. Hij zorgde ook vaak voor het beslissende moment in de Ronde van Vlaanderen, wanneer elke Vlaming gekluisterd aan z’n televisie zat. Als eerbetoon werd De Muur in 1995 verdiend uitgeroepen tot monument.

De Muur.jpg

Themawandeling

Wielrennen en De Muur

Ga mee op stap met de gids en overwin het hoogteverschil van 75 meter. We vertrekken op de Markt aan Toerisme Geraardsbergen. Onderweg kom je alles te weten over Muur,  berg en kapel

Wie de klimpartij niet ziet zitten, kan ook kiezen voor een rondleiding van 1 uur, op en rond de heuveltop.

Oudenberg3.jpg

Praktische informatie

Adres: Markt, 9500 Geraardsbergen

Website: www.visitgeraardsbergen.be

Tel.: 054 43 72 89

e-mail: toerisme@geraardsbergen.be

Periode: Geopend het hele jaar door

Duur: 1,5 uur, met beklimming vanop de Markt erbij