Wandelen doorheen Cotthem

Wandelen doorheen Cotthem

Cotthem wandelroute: 12,5 kilometer genieten in Sint-Lievens-Houtem

Een prachtige wandeling met een overdaad aan groen en stilte

De Cotthem Wandelroute is een route voor de échte wandel- en natuurliefhebbers. Het avontuur zit ‘m langs deze route niet in het vinden van het juiste pad. Daar zorgt de uitstekende bewegwijzering immers voor. 

Nee, de uitdaging zit ‘m in de grote verscheidenheid aan paden en natuurstroken die deze wandeling rijk is. Hoe zal je jouw favoriete plekjes op deze tocht in godsnaam kiezen? En hoe vaak zal je moeten terugkomen voor je al het moois écht hebt bekeken en beleefd. Want achter elke bocht schuilt er wel weer een kathedraal van ’n boom of een geweldig groen vergezicht. 

cotthem koeien.jpg
Cotthem, Sint-Lievens-Houtem

Pure rust voor liefhebbers van…

Vertoef je graag in de natuur of ben je op zoek naar wat pure ontspanning om de dagelijkse stress achter je te laten? Dan zit je hier helemaal op je plek. De Cotthem Wandelroute is een gedroomde wandeling voor wie houdt van natuur en afwisseling. 

Dompel jezelf helemaal onder in de plaatselijke fauna en flora, die uiteraard omgeven worden door een heerlijke stilte en rust. Maar uiteraard staat er nog een pak meer op het programma tijdens deze 12,5 kilometer lange trip.

kapel cotthem.jpg
kapel Cotthem

…holle wegen, veldwegen, bospaden, een oude trambedding en veel meer

Hier wandel je van de ene verbazing en van het ene soort pad naar het andere. Je verkent de dorpskern van Sint-Lievens-Houtem bij vertrek, zodat je meteen de charmante sfeer van het dorp kan opsnuiven. 

Daarna kom je via de vallei van de Cotthembeek terecht op pittoreske veldwegen, die gevuld zijn met kapelletjes, een Romeinse heirbaan, een oude trambedding en nog méér gezellige dorpskernen – en natuurlijk ook het prachtige Cotthembos.

beekje Cotthem Sint-Lievens-Houtem
Beekje in het Cotthembos
daslook Cotthembos Sint-Lievens-Houtem
Daslook in het Cotthembos

Het verrassende Cotthembos

Het Cotthembos is zonder twijfel een van de absolute hoogtepunten van deze wandeling. Dit natuurgebied is eigenlijk een verzameling van bossen, open kouters en houtkanten en holle wegen in de vallei van de Cotthembeek. 

Deze bosrijke omgeving aan een heuvelflank, in een bosrijke omgeving is een schatkamer aan fauna en flora en staat garant voor een échte natuurbeleving.

Cotthem wandelroute (6).JPG

Religieus erfgoed: een wandeling in hogere sferen

Met al die natuurpracht bevind je je als vanzelf in hogere sferen. Maar mag het met die hogere sferen allemaal wat serieuzer zijn voor jou? Dan zal je blij zijn om te horen dat de Cotthemwandeling langs een aantal unieke religieuze erfgoedmonumenten loopt, inclusief een O.L.V. van Lourdes Grot. Jawel, die hebben we hier ook!

Cotthem wandelroute (12).JPG
Livinuskapel

Sint-Lievenskapel of Livinuskapel

Deze bakstenen kapel is boven de deuromlijsting gedateerd in 1680 en heeft een gerenoveerd interieur met een opvallend neogotisch altaar. De kapel is opgericht ter ere van Livinus van Gent, een in Ierland geboren bisschop die in Vlaanderen en Brabant als apostel actief was en heilig verklaard werd. 

Ondanks het feit dat het verhaal van zijn leven leest als een intrigerende roman, wijst recent onderzoek uit dat hij misschien zelfs nooit geleefd heeft. Laat het niet aan je hart komen, de kapel blijft even glorieus!

Cotthem wandelroute (78).JPG
Grot Cotthem

Sint-Annakapel en de O.L.V van Lourdes Grot

Technisch gezien loop je niet langs de Sint-Annakapel, maar die kleine omweg langs de Wittinck is voor de liefhebbers zeker de moeite waard. Ook de moeite waard is de O.L.V van Lourdes Grot in Cotthem. 

Deze Mariagrot staat in een bocht en dateert waarschijnlijk van 1954. Het is een relatief grote kunstgrot in twee niveaus, met beneden een grote paternoster en knielbanken. Boven de grot zie je de heiligenbeelden van de Heilige Bernadette en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. 

Cotthem wandelroute (65).JPG
Sint-Barholomeuskerk

Sint-Bartholomeuskerk Hillegem

De Sint-Bartholomeuskerk in Hillegem is een basilicale neogotische kerk van de periode 1877-1880 die eveneens is opgenomen in het register van beschermde monumenten. 

Nu je toch in Hillegem bent, neem je misschien graag de tijd voor een rustpauze. Keuze te over met onder andere Café Den Berg of het grillrestaurant Den Entrecôte, dat vlakbij ligt.

Cotthem wandelroute (81).JPG
Biercafé De Pikardijn

Een hapje na afloop

Wil je liever na je wandeling iets eten? Of pak je graag als afsluiter een lekkere pint? De Pikardijn in Sint-Lievens-Houtem is niet alleen een gerenommeerd biercafé, je kan er ook genieten van heerlijke streekgerechten.

Hou je van wandelen en hoor je de aanlokkelijke roep van de Vlaamse Ardennen in de verte? En kies je het liefst voor wandeltrips vol afwisseling en magisch mooie natuur? De Cotthem Wandelroute ligt op je te wachten…

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Cotthem wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Sint_lievens_houtem_schapen_TOV.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Cotthem wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Marktplein
9520 Sint-Lievens-Houtem
Length
12,8 km
Time
2u 30m
Actions
Bekijk deze route