Villa Madonna in Ronse

Erfgoed
Villa Madonna in Ronse

Art-nouveauparel op de Kruisberg

Ronse
Straat + huisnummer
Kruisstraat 368
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 496 57 26 38 (Joost) of +32 499 23 21 19 (Caroline)
Link

Nabij de top van de Kruisberg in Ronse prijkt sinds 1906 een prachtige kasteelwoning in art-nouveaustijl. Eigenaars Joost en Caroline zijn zo trots op hun unieke woonst en de omliggende hellende parktuin dat ze maar wat graag de deuren openen voor geïnteresseerde erfgoedfans. Uitstekend nieuws voor Ronse, dat op slag een toeristische en culturele trekpleister rijker is. Ook kleinschalige B2B-events zijn van harte welkom.

 

 

Toen Joost en Caroline op een immosite bij toeval op Villa Madonna botsten, waren ze op slag verliefd. Ook al stond de eclectische kasteelwoning helemaal leeg, ze zagen meteen het immense potentieel, het authentieke karakter en de doorleefde ziel. Al snel bleek het verlangen om het fraaie pand en de 1,5 ha grote tuin in hun oorspronkelijke glorie te herstellen onmogelijk nog te negeren. En dus ruilden ze samen met hun drie kinderen hun nieuwbouwwoning in voor een nieuw en spannend avontuur: hun eigen droomhuis op de Kruisberg, net buiten het stadscentrum van Ronse.
 

Villa Madonna1.jpg
Villa Madonna Belle Etage.jpg
Bewonder het authentieke interieur.

Tijdloze klasse

Joost en Caroline waren vastbesloten om het originele interieur zo goed mogelijk te reconstrueren Tijdens hun zoektocht naar passende decoratieve elementen uit de vroege art-decoperiode namen ze ook contact op met achterkleinkinderen van vrederechter Edmond Matthys, de man die destijds de Gentse architect Modeste de Noyette de opdracht gaf om Villa Madonna te ontwerpen. Zo konden ze zowaar een deel van de oorspronkelijke meubelen terugkopen.

Beetje bij beetje gaven de nieuwe eigenaars Villa Madonna haar vroegere grandeur terug. En of ze daarin geslaagd zijn! Je merkt het meteen als je via de monumentale buitentrap de grote hal binnenstapt. De decoratieve keramiekvloer, de lambriseringen en verdures als wandbekleding, het met bloemen beschilderde plafond, de zwarte marmeren schouw met koperen deurtjes: dit is echt heel bijzonder! Salon, wintertuin, bibliotheek, bureau, eetkamer, trappenhuis: elke kamer ademt weer een andere sfeer. Toch straalt het geheel in de eerste plaats eenheid en tijdloze klasse uit. En uit welk raam je ook kijkt, overal heb je een adembenemend vergezicht over de stad Ronse en de wijde, natuurlijke omgeving. 
 

DSC_5528 (2).JPG
DSC_5817 (2).JPG
Boek een geleide rondleiding met een gids.

Iedereen welkom!

Met een historisch pand als Villa Madonna ben je evenwel nooit helemaal klaar. Bovendien is het hele domein officieel erkend als beschermde erfgoedsite en moeten Joost en Caroline zich bij hun onderhouds- en renovatiewerken dus aan strenge regels houden. Daar hangt onvermijdelijk vaak een stevig prijskaartje aan vast. Mee daarom besloten de eigenaars het nuttige aan het aangename te paren en de talrijke fans van art-nouveaustijl de kans te geven om ook van dit unieke pand te genieten. 

Dat doen ze onder meer door op reservatie rondleidingen aan te bieden, waarbij Caroline in hoogsteigen persoon groepjes van 8 tot 15 gasten ontvangt in de bel-etage (eerste verdieping) en de ruime parktuin. In elke kamer geeft ze toelichting bij het interieur, ruim doorspekt met fijne details en weetjes. Nagenieten kan vervolgens bij heerlijke zelfgebrande koffie met taart of bij een aperitief met een versnapering. Mag het nog wat meer zijn? Je kan de rondleiding ook combineren met een arrangement, zoals een brunch of dessertbuffet, of met een mooie wandeling in de buurt.

Boek nu je gepersonaliseerde bezoek aan Villa Madonna.

Daarnaast organiseert ook Toerisme Ronse geregeld een gegidst bezoek aan Villa Madonna. Groepen van 10 tot 15 personen kunnen zelf een aanvraag indienen. Alle info daarvoor vind je hier
 

DSC_7360 (2).JPG
DSC_6742 (2).JPG
Villa Madonna.jpg
Villa Madonna is met haar unieke inspirerende karakter ook de ideale locatie voor kleinschalige events.

Ook geknipt voor B2B-events

Maar dat is nog niet alles. Villa Madonna is met haar unieke inspirerende karakter ook de ideale locatie voor kleinschalige (bedrijfs)events, zoals opleidingen, workshops, seminaries, brainstorms, productvoorstellingen, filmopnames en fotoshoots. Alle nodige professionele faciliteiten zijn aanwezig. Bij mooi weer staat de zalige parktuin met zijn oude bomen, vijver en vele rustige zitplekjes eveneens open voor gebruik.

Villa Madonna leent zich bovendien uitstekend tot teambuildings en andere verbindende activiteiten. Spelletjes in de tuin? Pizza en brood bakken in de authentieke bakkersoven? Een informele receptie? Het grootste van de drie buitenterrassen is overdekt met een stretchtent voor 30 personen, de twee kleinere zijn geschikt voor telkens 12 gasten. Er is een professionele keuken met koelkast en industriële vaatwasser, en een sanitaire ruimte. De structurele samenwerking met een aantal toptraiteurs en eventbureaus staat daarenboven borg voor een vlekkeloze organisatie.
 

1-4.jpg
Villa Madonna werd nagebouwd in lego.

Nu zelfs in lego

Tot slot nog dit leuke weetje: Joost en Caroline vroegen Julien Andries - bekend van het tv-programma Lego Masters - om Villa Madonna na te bouwen in lego. Mét inbegrip van de historische sierelementen. Julien deed er meer dan 200 uren over om alle details helemaal goed te krijgen en had liefst 20.000 blokjes nodig, maar het resultaat mag er absoluut zijn. En dat kan je bij een bezoek aan Villa Madonna zelf bewonderen, want het majestueuze bouwwerk van Julien kreeg intussen een vaste plek in het huis.