Streekproducten proeven bij ‘De Vierhoekhoeve’

Ervaringen
Streekproducten proeven bij ‘De Vierhoekhoeve’

Pure smaken op je bord, vers van de boerderij

Gijzenzele
Personen
15 - 120
Straat + huisnummer
Brielstraat 71
9860 Gijzenzele
E-mail
Telefoonnummer
0032 9 362 57 91
Link

In Oosterzele, de toegangspoort van de Vlaamse Ardennen, eet je je buik rond aan de ambachtelijke en verse streekproducten van de familiale boerderij ‘De Vierhoekhoeve’.

Al bijna honderd jaar, of vier generaties lang, wordt ‘De Vierhoekhoeve’ bestierd door de familie De Sutter. Boeren Jo en Etienne, kaasmaker Pieter, duizendpoot Mieke, coördinator Hilde, mamie Rita en pleegzus Wendy: de hele familie werkt mee aan de artisanale hoeveproducten vers van de koe of recht uit de boomgaard.

Je proeft aan alles de liefde voor het ambacht én voor de natuur. De kalfjes en koeien krijgen er de beste zorgen, alle gewassen worden geteeld volgens de korte keten en de methoden zijn gegarandeerd milieubewust.

Wil je de proef op de som nemen? ‘De Vierhoekhoeve’ zet de deuren open voor groepen en  organiseert een waaier aan activiteiten waarbij je een glimp opvangt van het boerenleven. Bij elke activiteit krijg je een korte voorstelling van wat het landbouwbedrijf zoal in zijn mars heeft, van boerderijklassen en -vakanties over familiefeesten tot workshops in het kaasatelier.

De Vierhoekhoeve in Oosterzele

Ambachtelijk ontbijt met huisgemaakte confituur

Vroege vogels kunnen er 's ochtends al hun benen onder tafel schuiven voor een ambachtelijk boerenontbijt: op je bord vind je verschillende soorten artisanaal brood, huisgemaakte confituren en kazen, hoeveham, spek met eieren, yoghurt met vers fruit uit de boomgaard en granen. Een stevig ontbijt zodat je er tegenaan kan om de streek te verkennen met de fiets of te voet.

Hoevekaas en boerenhesp

‘s Middags word je in de eetzaal verwelkomd met een huisgemaakt vlierbloesemaperitief of artisanaal sap. Het middagmaal is een streling voor je smaakpapillen: je zet je tanden in broodjes met hoevekaas en boerenhesp, pure smaken van ambachtelijke producten. Met een streekbier, het ‘Gijzels Blondje’, of een warme soep, spoel je je maaltijd door. Als dessert staat er een versgedraaid roomijsje klaar. Na het eten krijg je een blik achter de schermen van de kaasmakerij en zie je hoe de kaasverwerking en -rijping in zijn werk gaat.

Wie er niet genoeg van krijgt, kan in de hoevewinkel een voorraadje lekkers hamsteren voor thuis. Kaasschotels, racletteschotels, dessertbuffetten, roomijs met volle smaken, ijstaarten, ambachtelijke hoeveproducten: je hebt het maar voor het uitkiezen. Alles is ambachtelijk gemaakt: de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde koemelk en de koudgeslingerde honing komt uit de lijfjes van de duizenden bijen in de tuin. De aardbeien, kersen, abrikozen en krieken in de confituren zijn een voor een handgeplukt en hier bereid.

Hoe al dat lekkers gekweekt en geteeld wordt, ontdek je als je het Pierlepeinpad volgt dat rond de hoeve kronkelt. De tocht brengt je in de moestuin, het bijenbos, de rietgracht en de weides. In de kinderboerderij zie je de hoevekippen, geitjes en konijnen in het rond springen.

kaasdegustatie de vierhoekhoeve in Oosterzele
kaasrijping De Vierhoekhoeve in Oosterzele
Kaasdegustatie en kaasrijping

Verse kazen proeven (en zelf maken)

In de voor- of namiddag staan de deuren van de hoeve open voor een kaasdegustatie. Je piept door de ramen binnen bij kaasboer Pieter, een van de laatste kaasmakers in Vlaanderen. De dagverse melk van de koeien giet hij ‘s ochtends in de kaastobbes en enkele uren later liggen de kazen al te rusten onder de pers. Na een wekenlange rijping zijn ze klaar om geproefd te worden: laat de kruidenkaas, bierkaas, Gijzentaler, truffelkaas en notenkaas smelten in je mond met een streekbier of artisanaal sapje erbij.

Tijdens de workshop ‘kaas maken’ steek je zelf de handen uit de mouwen met je vrienden of vereniging. In een halve dag leer je de fijne kneepjes van het ambachtelijk kaas maken en boetseer je je eigen blokje kaas. Met de basistechnieken kan je thuis verder aan de slag.

Even pauzeren

Onderbreek je wandel- of fietstocht voor een lekkere kop koffie of thee en verwen jezelf met een huisgemaakte tiramisu, chocolademousse, koekjes of advocaat. Of laat je in 40 minuten onderdompelen in het leven op de boerderij tijdens een blitzbezoek. Je neemt een kijkje in het kaasatelier, proeft van de kaas en wordt uitgezwaaid met een hoorntje met vers geturbineerd vanilleroomijs.

De Vierhoekhoeve in Oosterzele
Geniet van een koffie met allerlei huisgemaakt lekkers

Zoveel meer te doen

‘De Vierhoekhoeve’ dankt zijn naam aan zijn ligging op het snijpunt van vier gemeenten: Landskouter, Gontrode, Melle en Gijzenzele. Ideaal dus om van hieruit enkele hoogvliegers in de buurt op te zoeken: in Melle tref je de maker van ‘Delirium Tremens’ aan: brouwerij Huyghe, een van de grootste brouwerijen van het land. Hoe de Balegemse graanjenever nog ambachtelijk gestookt wordt, ontdek je bij stokerij Van Damme. Of maak een gegidste wandeling door het Aelmoeseneiebos in Gontrode.

Dichter bij de deur kan je de ‘Halve maan’-wandelroute volgen: een 8,5 kilometer lang parcours dat je langs de zwaartepunten van de slag om Gijzenzele stuurt, een van de bitterste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de 13 kilometer lange Bunkerroute is verweven met de Tweede Wereldoorlog. In Oosterzele verschenen namelijk tientallen versterkte bunkers die Gent moesten beschermen tegen vijandelijkheden: een historische wandeling door een groen decor dat doorspekt is met landelijke baantjes en veldwegels.

De fietsroute 'Langs bossen en meersen', een klepper van 46,9 kilometer, scheert tussen fietsknooppunten 75 en 76 rakelings langs ‘De Vierhoekhoeve’. De route neemt je mee door het licht glooiende landschap ten oosten van de Schelde. Ook andere fietslussen passeren er op een boogscheut, zoals 'De sporen van de Groote Oorlog in het Scheldeland', een fietstocht die het vliegveld en de zeppelins in Gontrode weer tot leven brengt, of de twee Rodelandroutes.

Bestel hier de Rodelandroutes

 

 

 

De Vierhoekhoeve in Oosterzele
Rij mee met de tractor en aanhangwagen

Boek je activiteit

Een korte stop maken of een uitgebreider groepsbezoek uitwerken? Alle activiteiten zijn het hele jaar door beschikbaar na afspraak voor groepen van 15 tot 120 personen. Neem vooraf contact op met Hilde De Sutter van ‘De Vierhoekhoeve’ om je bezoek te plannen.

Praktische informatie

Adres: Brielstraat 71, 9860 Oosterzele

Website: https://www.devierhoekhoeve.be/

Facebook: https://www.facebook.com/vierhoekhoeve

Tel: +32(0)9 362 57 91

e-mail: hilde@devierhoekhoeve.be

Min. aantal personen: 15 (de workshop kaas maken kan al vanaf 8 personen)

Max. aantal personen: 120