Ronse All-in

Ervaringen
Ronse All-in

Unieke stadswandeling door het hart van de stad

Ronse
Personen
2 - 25
Straat + huisnummer
De Biesestraat 2
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)55 23 28 16
Link

Trek je er een weekendje op uit richting de Vlaamse Ardennen, dan zal je ongetwijfeld versteld staan van de knappe natuur en uitgestrekte landschappen in de streek. Overnacht in Ronse en verken meteen ook een prachtige stad dankzij de georganiseerde wandeling met gids.

De Vlaamse Ardennen, dat is de heuvelachtige streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen met gemeentes zoals Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse. De regio is een natte droom voor wandelaars en fietsers dankzij de vele wandel- en fietspaden, heuvels en natuurgebieden. De ideale bestemming dus voor een weekendje sportief genieten. Maar heb je nog een paar uurtjes over om te citytrippen, dan mag een stadswandeling door Ronse zeker niet ontbreken. De schrijver Omer Wattez noemde Ronse niet voor niets ‘de koningin der Vlaamse Ardennen’.

Toerisme Ronse stippelde een stadswandeling van ongeveer twee uur uit doorheen de stad met stops aan verschillende trekpleisters en musea. Perfect dus om in een namiddagje de charmante stad te verkennen. De wandeling start aan het gebouw van Hoge Mote waar de toeristische dienst gevestigd is. In groepen van maximaal 25 personen kan je een gids boeken die je onderweg alles leert over de geschiedenis en cultuur van Ronse. Onderweg passeer je verschillende knappe bezienswaardigheden.

De Hoge Mote

Zelfs het startpunt van je wandeling is al de moeite. Het onthaal- en belevingscentrum is centraal gelegen in het historisch stadscentrum en is een erfgoedparel die op een doordachte manier gerestaureerd werd. Aan de hand van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality kan je meer leren over Sint-Hermes en de ontwikkeling van de stad. Vanop de panoramatoren heb je bovendien een geweldig uitzicht over de streek.

HogeMoteRonse.jpg

De Sint-Hermescrypte

De Sint-Hermescrypte in Ronse is uniek in België en dient als bewaarplaats voor de relikwieën van de heilige Hermes, de patroonheilige van de zenuw- en geesteszieken. Tijdens de middeleeuwen was Ronse een belangrijk religieus centrum dat talrijke bedevaarders aantrok. De Sint-Hermescrypte dateert uit de 11e eeuw en telt 32 zuilen met muren in natuursteen, een verborgen grafkamer en een waterput. Een aantal historische voorwerpen maken er deel uit van een permanente tentoonstelling samen met hedendaagse voorwerpen die de verering van Sint-Hermes illustreren.

Sint-Hermescrypte4.jpg
Sint-Hermescrypte.jpg

Het Museum voor Textiel

Het Museum voor Textiel of MUST vind je in de oude textielfabriek “Cambier-Robette”. Onder begeleiding van de gids maak je er kennis met het productieproces en de verschillende afdelingen, van grondstoffen en voorbereiding tot de weverij, het labo, het atelier van de meestergast en de stoommachine. In de weverij leer je alles over de technologische evolutie van de textielsector tussen 1900 en 2000 aan de hand van ongeveer 40 werkende weefgetouwen.

Textielfestival 2017-1262.jpg

Het Mouroitplein

Het Jean-Baptiste Mouroitplein in Ronse is omgeven door prachtige art-decowoningen en staat op de lijst van beschermd onroerend erfgoed. Je herkent overal de typische zware smeedijzeren deuren en bijzondere glasramen die zo kenmerkend zijn voor de architectuur uit het interbellum.

De Grote Markt

Ook de Grote Markt is zo’n plek vol schitterende architectuur. Je vindt er het stadhuis dat dateert uit de jaren ’50 van vorige eeuw met op het daktorentje een standbeeld van een adelaar. Die adelaar is het symbool van de stad en prijkt ook op het wapenschild. Aan de overkant van de markt staat al sinds 1812 een obelisk die ooit de eerste openbare fontein van Ronse was. Je kan er bovendien ook iets gaan drinken in één van de twee cafés die als beschermd patrimonium zijn aangeduid: Brasserie Harmonie en Café Local Unique.

Tegeltableau Local Unique.jpg

De Passage

Tot slot sluit je je dag af in De Passage, een ware tempel voor foodlovers. Je ontmoet er elkaar aan de Sint-Martinuskerk, maar welke? Er zijn er namelijk twee. De oude kerk werd in de 11e eeuw gebouwd, maar werd al snel te klein voor het grote aantal geloven. Dus werd er in de 19e eeuw besloten om een nieuwe kerk te bouwen. Die oude kerk is intussen omgebouwd tot een unieke locatie met 7 winkelpanden, een tearoom en een brasserie.

Ronse All-in

Waar wacht je nog op?

Stippel snel je weekendje in en rond Ronse uit en boek je geleide wandeling “Ronse All-in” bij de toeristische dienst. Zo mis je niets van de prachtige cultuur als je klaar bent met wandelen of fietsen in de groene streek.

Praktische informatie

Adres: De Biesestraat 2, Ronse 9600

Website: www.ontdekronse.be

Tel.: +32 (0)55 23 28 16

e-mail: toerisme@ronse.be

Duur: 2 uur