Proef Geraardsbergen bij de bakker

Ervaringen
Proef Geraardsbergen bij de bakker

Werp een blik achter de schermen en ontdek hoe mattentaarten gemaakt worden

Geraardsbergen
Straat + huisnummer
Markt
9500 Geraardsbergen
E-mail
Telefoonnummer
054 43 72 89
Link

Wie Geraardsbergen zegt, denkt meteen aan de koers, de Muur én mattentaarten. Een bezoek aan de streek is niet compleet zonder deze lekkernij. Maar wist je dat je ook eens achter de schermen kan gaan kijken om te ontdekken hoe de mattentaarten precies gemaakt worden?

De Europese Unie heeft de Geraardsbergse mattentaarten officieel erkend als Europees streekproduct en dat maakt ze tot het eerste Vlaamse streekproduct met Europese bescherming. De naam mag daardoor enkel gebruikt worden als het mattentaartje ook echt in Geraardsbergen of Lierde gemaakt werd én volgens het originele recept. Daarbij moeten ze ook nog gemaakt worden met melk en matten afkomstig uit de streek. Een hele hoop voorwaarden, maar toch vind je mattentaarten bij alle bakkers in de stad. Deze lekkernij mag je dus zeker niet links laten liggen bij je bezoek aan de streek.

Mattentaarten.jpg

Waar vind je de beste mattentaart?

Een vraag die je vaak hoort in de Geraardsbergse of Lierdse straten is waar je nu precies de beste mattentaarten kan kopen. Vraag het aan vijf verschillende inwoners en de kans is groot dat je ook vijf verschillende antwoorden krijgt. Er bestaat geen “enige echte mattentaart” en hoewel elke bakker hetzelfde recept volgt, leggen ze hun eigen accenten. Er zit dus niets anders op dan het zelf te gaan ontdekken.

Proeven, proeven en nog eens proeven

Om de beste mattentaarten te vinden, zal je zelf op culinaire ontdekkingstocht moeten. Gelukkig is er dan de handige Mattenkaart om je te helpen. Op die Mattenkaart staan alle bakkers aangeduid waar je het streekproduct kan gaan proeven. Ideaal dus om een dagje de stad te verkennen aan de hand van taart. Wil je je helemaal verdiepen in de geschiedenis van de lekkernij, dan kan je bij de lokale bakkerijen en de toeristische dienst het boek “De Geraardsbergse Mattentaart: Histories” aankopen. Daarin staan de resultaten van een grootschalig onderzoek naar het streekproduct netjes gebundeld. Je leert er alles over de geschiedenis, herkomst, cultuur en het erfgoed rond de mattentaart.

Het ambachtelijke proces

Je kan mattentaarten ook in de supermarkt kopen, maar die verbleken qua smaak in het niets bij de authentieke Geraardsbergse mattentaarten. Het geheim zit hem niet alleen in het originele recept, maar ook in de ambacht. De échte mattentaarten worden met de hand gemaakt en dat proef je meteen. Bij de toeristische dienst van Geraardsbergen kan je een bedrijfsbezoek boeken bij een van de Geraardsbergse bakkers om zo een kijkje te nemen achter de schermen. Maak in groepjes van minimaal twintig personen kennis met het bakproces van A tot Z en ontdek met hoeveel liefde het streekproduct gemaakt wordt. Loopt het water je aan het einde van de rondleiding al in de mond? Geen probleem, want je mag na afloop eens proeven van het harde werk van de bakker.
 

De bakkerijen van Geraardsbergen

De rondleidingen zijn het hele jaar door te reserveren. Elke bakkerij stelt haar atelier open op verschillende dagen, behalve op zondag. Uiteraard kan je na je rondleiding ook nog eens langsgaan bij de andere bakkers om de vergelijkende test te doen wat smaak betreft. Vergeet natuurlijk ook geen voorraadje in te slaan voor thuis, want je vindt nergens anders de échte authentieke Geraardsbergse mattentaarten. Bovendien zal de variant uit je plaatselijke supermarkt nooit meer hetzelfde smaken nadat je gezien hebt hoeveel ambacht er bij het bakproces komt kijken.

Klaar om Geeraardsbergen te gaan verkennen aan de hand van deze culinaire lekkernij? Download dan zeker de Mattenkaart en boek alvast een rondleiding bij een van de ambachtelijke bakkers.

Praktische informatie

Adres: Markt, 9500 - Geraardsbergen

Website: www.visitgeraardsbergen.be

Tel.: 054 43 72 89

e-mail: toerisme@geraardsbergen.be

Duur: 1 uur