Ontdek de markt en steegjes van Geraardsbergen

Ervaringen
Ontdek de markt en steegjes van Geraardsbergen

Authentiek genieten in Geraardsbergen

Geraardsbergen
Personen
1 - 50
Straat + huisnummer
Markt
9500 Geraardsbergen
E-mail
Telefoonnummer
054 43 72 89
Link

Laat het hart van Geraardsbergen tot jullie spreken tijdens een wandeling op en rond het Marktplein. Hier bevinden zich enkele unieke en historische gebouwen en parels zoals de Sint-Bartholomeuskerk, de Marbol, het Stadhuis met Infokantoor Visit Geraardsbergen en uiteraard ons befaamde Manneken Pis. Steegjes met levendige namen als Boerenhol of ’t Brandstraatje voeren je langs vervlogen tijden. Allemaal vertellen ze op hun manier het verhaal van onze stad. Ontdek het samen met een gids op de rondleiding 'Markt en steegjes'.

Maak kennis met het oudste Manneken

Dagelijks zakken er een honderdtal toeristen af naar Brussel om daar het befaamde Manneken Pis te gaan bekijken en fotograferen. Zonder dat ze het weten, staan ze eigenlijk op de verkeerde plek, want het oudste Manneken vind je terug op de markt van Geraardsbergen. Want 160 jaar eerder dan de Brusselse versie, plaste Mannekes Pis al de hele Dender onder. 

In 1459 zag Manneken Pis het levenslicht en sindsdien heeft hij meer dan 300 kostuumpjes aan z’n garderobe toegevoegd. Zin om deze onwaarschijnlijke collectie en haar verrassende geschiedenis te ontdekken? Dan ben je in het Manneken Pis Museum aan het juiste adres, want in 2016 kreeg de oudste inwoner van Geraardsbergen eindelijk wat hij verdient: een eigen museum. Naast beeldjes vind je er vooral de uitgebreide garderobe terug die het Manneken door de jaren heen verzamelde. 

Gids Geraardsbergen.jpg

Bewonder het middeleeuws stadhuis

Wist je dat Geraardsbergen één van de oudste steden van ons land is? En het prachtig historisch stadhuis op de markt is daar een mooi bewijs van. Het middeleeuws schepenhuis had vroeger een burchtachtig uitzicht met vier hoektorens die tot op de grond reikten. Doorheen de eeuwen werden er verschillende renovaties uitgevoerd, waardoor het uitzicht en de functie van het gebouw veranderden. 

Vandaag de dag huist het toeristisch infokantoor Visit Geraardsbergen in dit prachtige stadhuis. De ideale plek om op een aantrekkelijke manier kennis te maken met alle troeven van Geraardsbergen en de Vlaamse Ardennen. Breng een bezoekje en ontdek aan de hand van een multimediale beleving met video, geluid en zelfs geur wat deze stad te bieden heeft. 

Ook het museum van Manneken Pis heeft z’n intrek genomen in het middeleeuws stadhuis. In de speciaal daartoe ingerichte zaal kan je de vele beeldjes en kostuums van het standbeeld bewonderen.

Stadhuis Geraardsbergen.jpg

Bezoek de imposante Sint-Bartholomeuskerk

Deze stoere basilicale kerk domineert het marktplein en kan je onmogelijk missen tijdens je bezoek. Het voormalige hoofdaltaarschilderij is zonder twijfel het pronkstuk van de kerk en is één van de ‘mooiste’ martelingen uit de eeuw van Rubens. Bovendien tasten de kenners nog steeds in het duister omtrent de identiteit van de kunstenaar. Daarbovenop is de (her)ontdekking van het neogotische kerkinterieur het tripje meer dan waard. Zelden zag je zo een degelijk kleurrijk ensemble zo volledig en mooi bewaard.

Verborgen schat op het plein

Recht tegenover het stadhuis bevindt zich de zogenaamde ‘Marbol’, een kopie van de oorspronkelijke gotische fontein, die in 1929 overgebracht werd naar een binnenhof van het hospitaal waar die onopgemerkt staat. De naam ‘Marbol’ is een vervorming van Marktborne (= marktbron)  en de fontein wordt reeds vermeld in de oudst gekende stadsrekening van 1392- 1393. De fontein bestaat uit een klein achtkantig zuiltje, voorzien van waterspuwers en kleine gebeeldhouwde kraagsteentjes in een polygonaal bekken. Opmerkelijk: deze nieuwe fontein heeft een iets hogere voet dan de oorspronkelijke versie.

Wandelen door de steegjes van Geraardsbergen

Wandel met een gids mee langs de Markt en door de steegjes. Ontdek de vele bezienswaardigheden en de kleine straatjes. De steegjes zijn versierd met gedichten van dertig poëzieschrijvers, waaronder zowel lokale als (inter)nationale schrijvers, zoals Hugo Claus en Guido Gezelle.

Praktische informatie

Adres: Markt, 9500 Geraardsbergen

Website: www.visitgeraardsbergen.be

Tel.: 054 43 72 89

e-mail: toerisme@geraardsbergen.be

Periode: Heel het jaar door

Duur: 1 uur, met steegjes 1,5 uur, met Dierkosttoren 2 uur