Geutelingenmuseum

Musea en erfgoed
Geutelingenmuseum

Hier hebben we altijd goesting in een Geutelingetje

Elst
Straat + huisnummer
Ommegangstraat 3
9660 Elst
E-mail
Telefoonnummer
+324 92 91 41 99
Link

We nemen het je niet kwalijk als je het in Keulen hoort donderen. De naam Geuteling doet niet meteen een belletje rinkelen als je niet van de Vlaamse Ardennen bent. Maar gelukkig komt daar al snel verandering in. Want jij staat op het punt een culinaire ontdekking te doen waar je spontaan van gaat glimlachen. 

In de buurt van Elst zijn de Geutelingen een fenomeen. Ze zijn zo vervlochten met de streek dat ze in het DNA van het dorp zijn vervat. En lekker dat ze zijn! Dit is bij uitstek het lekkerste erfgoed dat deze regio te bieden heeft. Allen daarheen – met grote honger, als het even kan.

Geutelingen_Elst.jpg
The place to be om Geutelingen te eten

De Geuteling: zo zit het ‘m

De vraag die nu op ieders lippen brandt: wat ís een Geuteling nu precies? Wel, de Geuteling is een traditioneel streekgebak dat een beetje lijkt op een dikke pannenkoek. Maar vergis je niet, in tegenstelling tot de vaste structuur van een gewone pannenkoek, is de Geuteling lekker luchtig en smeuïg. Er worden bovendien geen vetstoffen gebruikt bij het bakken, maar wordt net zoals de pannenkoek wel op het bakoppervlak gegoten. 

De ingrediënten van een Geuteling zijn vrij rechttoe rechtaan: melk, bloem, eieren, gist, wat zout en een snufje kaneel. Het beslag van dit gebak wordt met een pollepel in een gloeiend hete oven op een kleitegel gegoten. Door de enorme hitte van de tegel, komt de Geuteling met zijn onnavolgbare geur, uiterlijk en smaak gebakken uit de oven. 

Geutling_In_Oven.jpg
Geuteling.jpg
De Geutlingen worden in een hete oven op een kleitegel gebakken

De geschiedenis van de Geuteling

In het speciaal voor dit gebakje ingerichte Geutelingenmuseum in Elst, kom je alles te weten over de herkomst van deze lekkernij. We gaan je niet alles verklappen – daarvoor moet je in het museum zijn. Maar een tipje van de sluier oplichten, dat kan geen kwaad.

De Geuteling werd ontwikkeld en gebakken voor de feestdag van de heilige Apollonia. De eerste zondag na de feestdag van deze katholieke figuur, brachten de gezinnen uit de streek hun beslag naar een oven in de buurt. Na de jaren 1930 verwaterde de traditie een beetje, maar sinds 1970 is die weer aan een fikse opmars bezig. In 1981 zag het Geutelingencomité het leven. Die zette de Geutelingenviering weer hoog op de agenda en maakte er een jaarlijkse traditie van in het dorp. Er is zelfs een heuse Geutelingenkermis aan verbonden. Afspraak in Elst, de eerste zondag na 9 februari!

Apollonia.jpg
De Geutelingen werden gemaakt voor de heilige Apollonia

Kom zelf eens Geutelingen proeven!

Wil je een bezoekje brengen aan het fameuze Geutelingenmuseum in Elst en wil je dit overheerlijk stukje gebakken erfgoed zélf eens uitproberen? Dat kan zeker! In de streek rond Elst wordt het gebak van september tot mei verkocht. Het museum is geopend van half januari tot eind februari, in de periode rond de feestdag voor de heilige Apollonia. Je kan er op zondag terecht van 14 uur tot 17.00 uur voor bakdemo's/Giet zelf je geuteling. Klik hier voor het programma

Het ganse jaar door is er een mooi aanbod voor groepen. Klik hier voor meer info

Waar wacht je nog op? We zijn ervan overtuigd dat je dit smakelijke gebak meteen in je hart zal sluiten. We zien jou én je grote honger dan ook graag komen in Elst. Smakelijk!

Verkooppunten