Domein Borgwal

Wandelen en natuur
Domein Borgwal

kasteeldomein in Vurste

Gavere
Straat + huisnummer
Leenstraat 31-35
9890 Gavere
Link

Domein Borgwal is een groene oase met een missie. Dat klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. Want dit domein is veel meer dan een rolstoelvriendelijk wandelgebied van 18 hectare groot. 

Waar iedereen zich thuis voelt

Dit is een plek waar in de gerestaureerde hoevegebouwen van het Kasteel van Borgwal een uniek project tot leven kwam. Een project waarin inclusie het kernwoord is. Het resultaat: een fijne plek om te vertoeven, waar iedereen welkom is en geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen. Een leuke plaats om uit te rusten tijdens een wandeling of fietstocht. Heerlijk!

Veerkrachtpad Borgwal.jpg
Onthaasten, beleven en baden in de natuur

Me-time op het veerkrachtpad

Het veerkrachtpad op domein Borgwal is een 2,5 km lang bewegwijzerd belevingspad. Door langzaam te wandelen en onderweg al luisterend, ruikend en reflecterend oefeningen te doen, word je uitgenodigd om tot rust te komen in de natuur en veerkracht te vinden. De mentale oefeningen geven je een fitter gevoel en zorgen voor een betere focus. Regelmatig vinden gegidste wandelingen plaats of je kan zelf een gids aanvragen.
Zin om meer te wandelen rond domein Borgwal?

Ontdek dan de 2 wandelingen langs trage wegen ‘Langs de paden van Rietje De Cocker’ in Vurste.
 

20200922_Borgwal_stephanie lucidarme_4.jpg
20201030_Borgwal_stephanie lucidarme_3.jpg

Borgwalhoeve: cafetaria, ambachtelijke producten en dierenpark

Op Domein Borgwal is de Borgwalhoeve het hart van het project van de Broeders van Liefde dat werkt aan de integratie van mensen met een mentale handicap in de maatschappij. 

Deze prachtig gerenoveerde hoeve is een ideale stopplaats langs een van de vele wandel- en fietspaden in de regio. En geloof ons: die zijn er veelvuldig aanwezig – we zijn hier immers in de befaamde Vlaamse Ardennen.

Genieten en proeven

Je geniet er in een knappe setting van een hapje of een drankje. Of je maakt van de gelegenheid gebruik om lekkere en huisgemaakte ambachtelijke producten, leuke geschenken of originele wenskaarten mee naar huis te nemen. Je maakt er ook kennis met de bewoners van de Borgwalhoeve die mee een handje toesteken in de cafetaria.

Tussen de beestjes

En omdat een hoeve zonder dieren even erg is als een café zonder bier, ligt in het verlengde van de cafetaria een dierenpark. Daarin ontdek jij – of de kindjes, natuurlijk – een leuk parkje met kippen, konijnen, geiten, schapen en ezels. 

Kinderen amuseren zich bovendien te pletter op de speeltuigen en klim- en fitnesstoestellen. En als je geluk hebt, worden tijdens je bezoek de ezels in het gareel gespannen voor een ritje door het domein.

fontein kasteel Borgwal
dreef domein Borgwal

Het kasteel, een glorieuze geschiedenis

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot 1538, met een reeks verschillende families als eigenaars, veelal van adel. In 1975 kochten de Broeders van Liefde Borgwal en richtten het domein in als verblijf voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Tot op vandaag huist hier de voorziening voor deze bewoners. Maar jij mag ook gerust het domein ontdekken, hoor!

Het kasteel zelf kwam in 2012 in privé handen en wordt na restauratie ook nu nog gebruikt als kantoor- en woonruimte. Het parkdomein is vrij toegankelijk als wandelgebied.

Verken ook de omgeving!

Grenzend aan Domein Borgwal vind je de Sint-Martinuskerk. Dit beschermd monument in gotische stijl uit de 14-15e eeuw werd vergroot in de 16e en 19e eeuw. Binnen vind je onder andere een houten neogotisch hoofdaltaar, koorgestoelte en communiebank uit 1899. 

Passeer ook eens langs de Stenen Molen in Melsen. Deze beschermde molen is weliswaar in vervallen staat, maar blijft een interessante plek om even langs te rijden, wandelen of fietsen. Vooral de achtzijdige onderbouw trekt hier de aandacht van de passanten, en ongetwijfeld ook de jouwe.

Tuin_Dadivaro (1).jpg
tuin B&B Dadivaro

Authenticiteit tot aan de toog!

Wil je na een dagje erfgoed bewonderen en wandelingen in het groen ook in een authentieke omgeving een pint pakken of een hapje eten? Café Tirolerhof in Vurste is een typische bruine kroeg waar je ook al eens een leuk optreden kan meepikken. In Eet- en praatcafé Den Gulzigen Bok – ook in Vurste – is het in de winter genieten bij het haardvuur en bij beter weer op het prachtige terras.

Denk je aan een meerdaagse uitstap? Bij B&B Dadivaro of B&B Cimbarsaca slaap je prinsheerlijk.

Kom het domein zelf beleven

Tijd om jezelf te trakteren op een dagje rust, groen, kerk en horeca? Dan zit je goed bij Domein Borgwal. Kom zelf een dagje genieten op het domein!

Openingsuren:

- 1 april tot 30 september: 8 tot 20 uur
- 1 oktober tot 31 maart: 9 tot 17 uur