De Kartuizersite

Musea en erfgoed
De Kartuizersite

De Vlaamse Ardennen, jij en een oude priorij

Lierde
Straat + huisnummer
Kartuizerstraat
9570 Lierde
E-mail
Telefoonnummer
+32 55 43 10 14

Vlakbij het kerkhof van het mooie Lierde verrees tussen 1329 en 1352 een imposant bouwwerk. Een ode aan God, opgebouwd door de Kartuizers als onderkomen in deze contreien. Deze priorij stond gekend als de kartuizerpriorij Sint-Martens-Bos. 

Rond de 18de eeuw verdween de kloosterorde in de plooien van de geschiedenis. Maar haar impact op Lierde én op het landschap van de streek, is onmiskenbaar.

Goed bewaard erfgoed

De priorij vind je in de dorpskern van wat vandaag Sint-Martens-Lierde is. Het priorhuis, de prachtige toegangspoort, het vrouwenkwartier, de brouwerij, de schuur, een deel van de omwallingsmuur én de kerk kan je hier bezichtigen en bewonderen. 

Een deel van dit erfgoed is onherkenbaar veranderd tegenover de vroege dagen van haar bestaan. De kerk, bijvoorbeeld, werd in de 18de eeuw omgetoverd tot een parochiekerk. Het kerkmeubilair – zoals de preekstoel en biechtstoelen – waren bij de stichting van het gebouw nergens te bespeuren.

KartuizersiteToegangspoort.jpg
De toegangspoort van de Kartuizersite

Kartuizer Wandelroute: de stroom van de geschiedenis

Zo hoort dat ook in de geschiedenis: die evolueert en vloeit over in weer nieuwe tijdperken. Met de priorij is dat niet anders. Je kan ter plekke alles te weten komen over de priorij zelf, maar ook over de fascinerende historie van de Kartuizersorde die aan de grondslag lag van dit monument. Die kende in de 14de en 15de eeuw een fikse groei, om enkele jaren later weg te deemsteren in de tijd. 

Wil je een volledig zicht krijgen op de historie van de Kartuizerssite? Volg dan de Kartuizer wandelroute, die geen hoekje van deze boeiende geschiedenis onbelicht laat. Je vertrekt aan de priorij zelf en legt een schilderachtige tocht af langsheen de lokale landwegen en fotogenieke dorpspleintjes. De vergezichten in de streek zijn werkelijk adembenemend. De perfecte manier om tot rust te komen na een drukke werkweek. Of gewoon, om zalig te genieten.

Wandelpad_Lierde.jpg
Een wandelpad in Lierde

Bezoek aan de site

Terwijl je de wandeling aflegt, voel je de impact die de kloosterorde op het landschap heeft gehad. Voor en na je tocht wandel je binnen in de Kartuizerssite om wat extra informatie op te slorpen. Een mens kan nooit genoeg weten over de geschiedenis, toch? De wandeltrip door de heuvelachtige streek rond Sint-Martens-Lierde is een stevige aanrader.

Een bezoekje aan de kerk zélf én aan de hele site is dat natuurlijk ook. Wanneer je in de kerk binnenwandelt, valt de verfijning van de architectuur meteen op. De kerk is niet erg groot, maar wel uitermate smaakvol gedecoreerd en gebouw. De 12 hoge ramen in de muren laten het zonlicht overvloedig naar binnen stromen, wat een rustgevend en sacraal gevoel teweeg brengt.

Onmisbare Erfgoedsprokkel

Dé manier om een fikse portie inzicht op te doen over de kerk, de site en de omgeving? Dat is de Erfgoedsprokkel die over deze Kartuizerssite werd opgesteld. Deze rijk geïllustreerde gids kan je makkelijk met je meenemen op je tocht. Je vindt er alle relevante informatie in – gratis en voor niks! Haal jouw Erfgoedsprokkel over de Kartuizerssite op in de parochiekerk of bij de cultuurdienst van Lierde.

Heb je eventjes genoeg van die meeslepende verhalen uit de geschiedenis? Puf dan achteraf lekker uit in Café De Kartuizer. Dit cafeetje staat te boek als het beste café van Lierde en ligt op een steenworp van de oude priorij. Hier wandel je binnen voor een ontspannend gesprek met vrienden, bij een lekker drankje én een heerlijke snack of versnapering.

CaféKartuizer.jpg
Uitblazen kan in café De Kartuizer

Bezoek de Kartuizerssite zelf!

Bezoek zelf de Kartuizerssite in Sint-Martens-Lierde: ga langs en pik in een klap jouw Erfgoedsprokkel op. Zo mis je geen detail van dit prachtige monument.