Budgetvriendelijk én toegankelijk genieten in Ronse

Budgetvriendelijk én toegankelijk genieten in Ronse

Twee zorgeloze dagen in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn zonder enige twijfel hét fiets- en wandelparadijs van België. Maar wat als je een rolstoelgebruiker bent? Wat als je nog heel jonge kinderen hebt of je financiële ademruimte heel beperkt is? Wel, ook dan zijn de Vlaamse Ardennen voor jou een prima bestemming. Dankzij tal van initiatieven van particulieren en openbare besturen kan iedereen op zijn eigen tempo en volgens zijn eigen mogelijkheden het landschap en het rijke erfgoed in deze prachtige streek komen ontdekken.

Toerisme Ronse werkte met het programma 'Ronse in 48 uur' een arrangement op maat uit dat je toelaat om op een budgetvriendelijke en/of toegankelijke manier een heel fijne tijd te beleven. De verschillende attracties en logies maken deel uit van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie en/of hebben een toegankelijkheidslabel.
 

Belevingscentrum Ronse (1).jpg
Belevingscentrum Hoge Mote
Het Belevingscentrum is rolstoeltoegankelijk

Dag 1: welkom in Ronse, stad met uitzicht

Wat is er beter om een stad te ontdekken dan een korte wandeling? Dat is in Ronse uiteraard niet anders. Doe je dat het liefst op eigen houtje? Dan is de gratis stadswandelroute 'Van art deco tot fabriekssteegjes' (3,5 km) jou op het lijf geschreven. Onderweg word je ongetwijfeld aangenaam verrast door het rijke textielverleden van Ronse, architecturale pareltjes van eind 19de / begin 20ste eeuw en de Romaanse Sint-Hermescrypte uit 1089.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een all-in stadswandeling met gids. Die duurt ongeveer 2 uur. Je bezoekt onder meer de Sint-Martinuskerk en de authentieke site De Vrijheid. Daar krijg je zicht op de huidige restauratiewerken in de Sint-Hermesbasiliek en de crypte. Je komt ook alles te weten over de verering van de heilige Hermes en de link met geesteszieken. Opgelet: de crypte zelf is momenteel alleen toegankelijk in het kader van de gegidste City Tour 'Onze Vrijheid'. Je kan daarvoor reserveren via Visit Ronse.

Sint-Hermes.jpg
Sint-Hermescrypte2.jpg
Sint-Hermescrypte4.jpg
Sint-Hermescrypte

Lunch in dé foodtempel van Ronse

Na de wandeling ben je ongetwijfeld toe aan een verkwikkende lunch. De Passage - het kloppend hart van het volledig vernieuwde stadsdeel De Vrijheid - is een ware foodtempel. Je vindt er niet minder dan 7 restaurants en voedingszaken. Ze zijn stuk voor stuk ook vlot toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. 

Het middagprogramma kan je het best starten met een gratis bezoek aan Belevingscentrum Hoge Mote. Het gebouw - de thuisbasis van Toerisme Ronse - is een heuse erfgoedparel met een aantal knappe hedendaagse accenten. Aan de hand van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality krijg je meer inzicht in de ontwikkeling van Ronse en Vlaanderens mooiste landschap. Leuk meegenomen: in 2019 ontving de Hoge Mote van Toerisme Vlaanderen het kwaliteitslabel voor toegankelijk toerisme, niveau A.

Ook het Must - Museum voor textiel werd in de Hoge Mote ondergebracht. Bezoek is alleen mogelijk in het kader van een vaste rondleiding, die op bepaalde dagen om 15 uur van start gaat. Je ontdekt welke technologische innovaties de textielindustrie in de loop van de twintigste eeuw grondig hertekenden. In een aantal opeenvolgende afdelingen volg je het hele productieproces op de voet. Met als absoluut hoogtepunt de nog actieve weverij!

Belevingscentrum Hoge Mote in Ronse
MUST_Ronse.jpg
De Passage in Ronse
Het Belevingscentrum Hoge Mote, het Must - Museum voor textiel en de foodtempel De Passage

Toegankelijk en/of kindvriendelijk logeren

Genoeg gezien voor vandaag? Tijd om je logies voor vannacht op te zoeken! Wil je vooral een heel kindvriendelijk verblijf, dan is B&B/Hotel Hoeve De Schapenkop een prima keuze. De zeven familiekamers zijn allemaal voorzien van eigen sanitair en alle denkbare comfort, ook voor de allerkleinsten. Vaste kinderbedjes, een luiertafel en -emmer, een babybadje en -relax, een volledig omheinde tuin met speeltoestellen, een ruime speelhoek, aangepaste maaltijden: uitbaters Bert en Vero hebben werkelijk aan alles gedacht. Bepaalde voedselallergieën of een fysieke of mentale beperking? Bert en Vero proberen daar maximaal rekening mee te houden. Naast alle gemeenschappelijke delen is ook één kamer rolstoeltoegankelijk.

B&B/Hotel Hoeve De Schapenkop in Ronse
B&B/Hotel Hoeve De Schapenkop

Dag 2: een stevige dosis sportieve fun

Na een zalige nacht en met een stevig ontbijt achter de kiezen ben je helemaal klaar voor je tweede dagje Ronse. Na de geschiedenis en cultuur van gisteren ga je vandaag meer de actieve toer op.

In de voormiddag doe je de 5,5 km lange buggywandeling van Hoeve De Schapenkop. De route loopt deels over de voormalige spoorwegbedding van Ronse naar Edingen. Sinds de treindiensten er in 1965 werden opgeheven, nam de natuur het helemaal over. 

Na de wandeling zin in een heerlijke picknick? Je kan daarvoor op heel wat plekjes in Ronse terecht, maar het binnenplein van de Hoge Mote, in het hart van de stad, is echt wel heel bijzonder. Je vindt er 2 picknickbanken en 2 grote rustbanken.

Sneukelroute Domein De Ghellinck Wortegem-Petegem
Klimmen_The_Outsider.jpg
Bij vzw 't Sneukelwiel kan je een fiets op jouw maat huren of ondek het aanbod bij The Outsider

Lekker fietsen of pure adrenaline?

Nu je verse energie hebt getankt, kan je vast nog wel wat fysieke activiteit gebruiken. Je kan bijvoorbeeld bij vzw 't Sneukelwiel in Elsegem (Wortegem-Petegem) een fiets op jouw maat huren. Het aanbod bestaat uit meer dan 100 rijwielen, waaronder elektrische plateau- en rolstoelfietsen en driewiel- en tandemfietsen. Er zit zeker iets bij wat perfect bij jou past. Vervolgens kan je kiezen tussen 3 bewegwijzerde en voor iedereen vlot haalbare routes.

Mag het voor jou nog een tikkeltje uitdagender? Avonturenpark The Outsider in Oudenaarde heeft voor elk wat wils. Neem wel op voorhand al even contact op. Zo kan de organisatie je haarfijn vertellen welke attracties binnen jouw mogelijkheden liggen en kan ze de juiste personen inschakelen voor de nodige extra hulp. Zo is bij de klimtoren Blue Diamond de eerste verdieping toegankelijk voor mensen met een beperking. De kabelbaan voor waterski is ook uitgerust voor G-sporters. Het blotevoetenpad is dan weer een fijne activiteit voor wie nog vrij mobiel is.

En daarna zit je goedgevulde tweedaagse in en om Ronse er helaas helemaal op. Een fijne reis naar huis en hopelijk tot een volgende keer!