Bezoek het Must en de beschermde cafés van Ronse

Ervaringen
Bezoek het Must en de beschermde cafés van Ronse

Van tap naar tegeltableau

Ronse
Personen
2 - 25
Straat + huisnummer
De Biesestraat 2
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)55 23 28 16
Link

De stad Ronse telt tal van cafés, het ene al wat kleurrijker dan het andere. Drie cafés zijn dankzij hun mooie tegeltableaus sinds 2010 opgenomen in de lijst van beschermde monumenten. Een gids begeleidt je op een zoektocht naar het vroeger en nu van de Ronsese cafés en houdt halt bij het Must - Museum voor Textiel.

De mooiste tegeltableaus van de streek 

Heb je interesse in de geschiedenis van fraaie tegelkunst? Dan is deze rondleiding echt iets voor jou! Eén van die beschermde café’s is The Tower, die met zijn rijke bloemmotieven-gevel de Kleine Markt van Ronse kleurt. 

Ook de fraaie geglazuurde muurtegels in Brasserie Harmonie vormen een meesterwerk op de Grote Markt. Begin vorige eeuw investeerden de textielbarons in een imposant café met feestzaal en keken ze naar geen cent. Het moest het mooiste café van de Grote Markt worden. Voor het interieur kozen ze tegeltableaus met 3 grote jachttaferelen. De ontwerpen zijn uitgevoerd door Boch Frères uit La Louvière, in die tijd het Belgische centrum van de geglazuurde tegels. Aan het interieur is sinds de opening van Brasserie Harmonie nauwelijks iets veranderd. 

Het interieur van Local Unique, ook op de Grote Markt, is anno 1925 versierd met twee monumentale tableaus met unieke portretmedaillons van de kunstenaars Conscience, Gevaert, Rubens en Meunier. Je ziet een prachtig, panoramisch uitzicht op Ronse, omringd door kleurrijke vruchten- en bloemenslingers.

Tegeltableau Local Unique.jpg

Van naald tot draad in het Must – Museum voor textiel

Het Must - Museum voor textiel toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse. Je brengt onder leiding van een stadsgids een bezoek aan de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote waar je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product ziet. Je bezoekt er de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij. Evenals het labo, het atelier van de meestergast en de stoommachine.

Éen van de paradepaardjes van het Must is ongetwijfeld de weverij, waar je als bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen. Van een uniek en levend museum gesproken! 

Tip: in het belevingscentrum vind je allerlei afgewerkte textielartikelen terug, die gemaakt zijn met stoffen uit het textielmuseum. Je vindt er bijvoorbeeld ter plekke gemaakte ‘vintage’ en keukenhanddoeken.

Textielfestival 2017-1262.jpg

Beschermde cafés van Ronse bezoeken?

Ontdek onder deskundige leiding van een gids de 3 beschermde cafés van Ronse die dankzij hun mooie tegeltableaus sinds 2009 opgenomen zijn in de lijst van beschermde monumenten. Je brengt kort een bezoek aan het Must - Museum voor textiel. Er wordt ook een stop voorzien in "Den Dragonder", het estaminet van het Must - museum voor textiel waar een degustatie van een Ronsenaarke (het Ronses aperitief) op het programma staat. De gids begeleidt je verder op een zoektocht naar het vroeger en nu van Ronse en zijn Ronsese cafés. De stadswandeling wordt natuurlijk beëindigd met een degustatie van een Ronses streekbiertje.

Toeristen bij tegeltableau in Harmonie.JPG

Adres: Dienst Toerisme De Biesestraat 2, 9600 Ronse

Website: www.ontdekronse.be

Tel.: +32 (0)55 23 28 16

e-mail: toerisme@ronse.be

Periode: Altijd mogelijk op reservatie

Duur: 2u 30min

  • Startplaats: Toerisme Ronse, Hoge Mote, De Biesestraat 2 (let op blauwe zone)