Bezoek aan geitenboerderij De Volle maan

Ervaringen
Bezoek aan geitenboerderij De Volle maan

Voor ambachtelijke en biologische geitenkaas

Sint-Lievens-Houtem
Personen
1 - 30
Straat + huisnummer
IJshoutestraat 70
9520 Sint-Lievens-Houtem
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 362 31 55
Link

Op zoek naar een uniek uitstapje voor het hele gezin? Dan ben je bij geitenboerderij De Volle Maan aan het juiste adres. Boer Bart stelt je met veel enthousiasme zijn familiebedrijf voor, waar heerlijke biologische geitenkaas wordt gemaakt. Een bezoek aan de dartelende geitjes krijg je er gratis bij.

Het begin van de biogeitenboerderij

Het begon allemaal in 1994 wanneer Bart, een gedreven bioboer en Kathelijne, een gepassioneerd kaasmaakster de handen in elkaar sloegen en een bioboerderij uit de grond stampten. Toen huppelden er slechts 18 geitjes in een oude koeienstal rond. Nu vind je maar liefst 600 (!) geiten terug op hun wei.

Samen met hun team maken ze op ambachtelijke wijze rauwmelkse, biologische geitenkaas. Hiervoor verwerken ze uitsluitend hun eigen melk, die ze tweemaal per dag bij hun geitjes halen op de boerderij. Het voordeel? Geen overtollig transport en een product waar ze 100% zelf achter staan.

Bovendien werkt De Volle Maan volledig biologisch en bieden ze producten aan die perfect matchen met wie ze zijn en waar ze voor staan: puur, authentiek en op maat van de klant. In hun hoevewinkeltje delen ze graag hun liefde voor gezond en lekker eten met jou aan de hand van hun heerlijke producten.

De Volle Maan Sint-Lievens-Houtem.JPG

Kaasmakerij

De lekkere kazen van Bart en Kathelijne worden gemaakt met hun eigen biologische en rauwe melk. Ze kiezen bewust voor de rauwe variant, zodat alle bestanddelen van de melk mooi behouden blijven en je meer eiwitten, vitaminen en goede bacterieën naar binnen speelt.

De producten worden zo zuiver mogelijk gehouden en de smaak wordt op een natuurlijke manier bevorderd. De geitjes worden bijvoorbeeld verwend met kwalitatief voer en grazen op de omliggende weilanden, die gevuld zijn met klaver en paardenbloemen. Daarnaast wordt de melk tijdens het melken zelf al verwerkt, waardoor elke bol kaas uiterst vers is.

Het productieproces gebeurt zo ambachtelijk mogelijk. Elk kaasje is uniek en wordt met de hand uitgeschept, gedraaid, gekruid en ingepakt.
 

De Volle Maan, Sint-Lievens-Houtem (2).jpg

Een stapje verder

Voor Bart, Kathelijne en hun medewerkers stopt het niet bij louter het produceren van bioproducten. Ze gaan graag een stapje verder om hun steentje bij te dragen aan de natuur.

Zo transformeerden ze een oude poel tot een rijk gevulde plas vol kikkervisjes, libellen en eenden, en plantten ze rond de weilanden knotwilgen en heggen om hun percelen en dieren te beschermen.

Bovendien probeert De Volle Maan zijn input-outputbalans tot nul te herleiden door bijvoorbeeld afvalwater op te vangen en te gebruiken als irrigatie in de zomer. Warm water wordt voorzien door hun zonnecollectoren.

Kortom, hun hoofden zitten boordevol ideeën om zorg te dragen voor onze planeet. Zo zijn ze in 2019 ook gestart met het plaatsen van bijenkasten.
 

Volle Maan-1.jpg

Bed and breakfast

Krijg je niet genoeg van deze locatie? Dan kan je er nog een overnachting aan breien. De biologische B&B De Volle Maan is uitgerust voor 7 personen en brengt je helemaal tot rust na een heerlijke dag vertoeven op de boerderij. Ontsnap aan de dagelijkse drukte in het losstaand vakantiehuisje op de boerderij, waar zoveel mogelijk natuurlijk materialen werden gebruikt.  Je slaapt als een roos op een comfortabele en natuurlijke matras, met bijpassend hoofdkussen en laken.

Geluk zit in de kleine dingen zoals gezellig samen koken op het AGA-fornuis, genieten van een glas wijn en bijhorende kaashapjes op het terras met het geluid van fluitende vogels op de achtergrond of wegdromen met een goed boek naast de stoof.

 ’s Ochtends word je verwend met een uitgebreid biologisch ontbijt, met onder andere versgeperst fruitsap, huisgemaakte confituur, eitjes van de boerderijkippen en uiteraard véél geitenkaasjes en ander lekkers. Het team van De Volle Maan kijkt op het moment zelf naar wat de natuur te bieden heeft en past z’n ontbijt daarop aan. Hun groentetuin en boomgaard worden dan ook optimaal benut.
 

De Volle Maan bezoeken?

Wat staat er op het programma?

Je krijgt een uitgebreide rondleiding op de biogeitenboerderij, waarbij boer Bart je maar al te graag gidst langs het hele bedrijf. Je leert er alles wat je wil weten over hun visie, het landbouwgedeelte, maar ook over het biologisch werken en de kaasmakerij. Je kan van buiten zelfs een glimp opvangen van hoe deze lekkere kazen worden gemaakt.

Ontdek de geitjes in de nabijgelegen stallen of al grazend op omliggende weilanden of smelt weg bij de schattige konijntjes. Breng je je kinderen mee? Maak dan samen een ritje op de gocarts of leef je uit op de schommel. Leer de omgeving kennen tijdens een wandeling in de streek of proef van de biogeitenkaasjes met een glaasje verse geitenmelk in de boomgaard.

De rondleiding duurt ongeveer een uurtje en wordt samengesteld aan de hand van de interesses van elke groep die langskomt. Na het bezoek kan je je smaakpapillen verwennen met enkele zelfgemaakte proevertjes van de boerderij. Een heerlijke afsluiter!

 

IMG_4067.jpg
IMG_8864.JPG
De Volle Maan, Sint-Lievens-Houtem 4.jpg
De Volle Maan, Sint-Lievens-Houtem 3.jpg

Praktische informatie

Adres: IJshoutestraat 70, 9520 - Sint-Lievens-Houtem

Website: www.devollemaan.be

Tel.: +32 9 362 31 55

e-mail: info@devollemaan.be

Periode: Het hele jaar door, behalve op zon- en feestdagen.

  • Hoevewinkeltje open van maandag tot zaterdag (9u-18u)
  • Parkeren kan zowel achteraan als vooraan de boerderij