Art-Decowandeling Ronse

Ervaringen
Art-Decowandeling Ronse

Themawandeling met architecturale parels

Ronse
Straat + huisnummer
De Biesestraat 2
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)55 23 28 16
Link

Wist je dat veel art-decowoningen het centrum van Ronse sieren? Tijdens deze themawandeling maak je kennis met prachtige architecturale staaltjes en het rijke verleden van de stad. Kortom, een echte aanrader!

ARTDECO110.JPG

Geometrische figuren en duurzame materialen

Tijdens het interbellum kende Ronse een economische groei dankzij de textielindustrie. De kaderleden van die bedrijven lieten hun nieuwe woning optrekken in de meest modieuze stijl van toen, namelijk de art deco. 

De art deco ontstond uit het verlangen naar een nieuwe architectuur die meer aandacht besteedt aan het functionele. Overbodige decoraties zijn … overbodig. Dus ging men voor strakke eenvoud. Wat niet betekent dat deze zakelijke kijk op bouwen niet aantrekkelijk mag zijn. Art deco was de eerste moderne stijl van de vorige eeuw.

Zeer gebruikelijk bij art deco zijn trapkokers met glas-in-lood in geometrische figuren. Op de gevels wisselen cementen stroken of tegels af met langwerpige, effen baksteenvlakken. De gebruikte materialen zijn zowel duur als duurzaam: arduin, metaal en exotisch hout. Cirkel en vierkant keren overal terug.
 

Art Deco in Ronse

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de eeuw. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art-decogebouwen, een groen park en voormalige textielgebouwen. Je wandelt langs art-nouveau- en art-decogebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

57_Art deco_3.JPG

Praktische informatie

Adres: Dienst ToerismeDe Biesestraat 2, 9600 - Ronse

Tel.: +32 (0)55 23 28 16

e-mail: toerisme@ronse.be

Website: www.ontdekronse.be

Startplaats: Station Ronse, W. Churchillplein 

Duur: 2 u. 

Tip: Hou een half uurtje halt tijdens de art-decowandeling in Sportcentrum The Loft, opgenomen in de lijst van waardevolle niet geklasseerde gebouwen. Het was oorspronkelijk een textielfabriek en behoorde eind 1885 toe aan 'Tissage Dupont'. Dit gebouw ligt tevens midden in de art-decowijk.

Duur van de wandeling met deze extra stop: 2,5 u.

Nog meer art-deco

Ben je een echte fan van architectuur? Maak dan extra tijd vrij voor het bezoeken van 2 bijzondere locaties.

Villa Madonna1.jpg
Villa Madonna2.jpg
Villa Madonna

Villa Madonna

Dit uniek kasteel is een authentieke art-nouveau locatie waarbij de Belle-etage te bezoeken is. Villa Madonna is gelegen in een beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg.

Duur: ca. 1.00 u. - enkel mogelijk op reservatie

Plan je bezoek

 

Villa Carpentier
buitenaanzicht Villa Carpentier
Villa Carpentier
glasraam Villa Carpentier

Villa Carpentier

Deze prachtige villa werd gebouwd door Victor Horta, één van de grondleggers van de Art nouveau in ons land. Hij bouwde dit luxueuze zomerverblijf in Ronse. Ramen met glas in lood, leuningen in gietijzer, vloeren en wanden met weelderige bloemenmotieven slaan elke bezoeker met verstomming. Dit pareltje ligt temidden een prachtig park waarvan de plannen ook door Horta werden getekend. Elke boom is aangeplant met het uitzicht door de vele ramen op het oog. 

Duur: ca. 1.30 u. - enkel mogelijk op reservatie

Plan je bezoek