Art-Decowandeling Ronse

Ervaringen
Art-Decowandeling Ronse

Themawandeling met architecturale parels

Ronse
Straat + huisnummer
De Biesestraat 2
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)55 23 28 16
Link

Wist je dat veel art-decowoningen het centrum van Ronse sieren? Tijdens deze themawandeling maak je kennis met prachtige architecturale staaltjes en het rijke verleden van de stad. Kortom, een echte aanrader!

ARTDECO110.JPG

Geometrische figuren en duurzame materialen

Tijdens het interbellum kende Ronse een economische groei dankzij de textielindustrie. De kaderleden van die bedrijven lieten hun nieuwe woning optrekken in de meest modieuze stijl van toen, namelijk de art deco. 

De art deco ontstond uit het verlangen naar een nieuwe architectuur die meer aandacht besteedt aan het functionele. Overbodige decoraties zijn … overbodig. Dus ging men voor strakke eenvoud. Wat niet betekent dat deze zakelijke kijk op bouwen niet aantrekkelijk mag zijn. Art deco was de eerste moderne stijl van de vorige eeuw.

Zeer gebruikelijk bij art deco zijn trapkokers met glas-in-lood in geometrische figuren. Op de gevels wisselen cementen stroken of tegels af met langwerpige, effen baksteenvlakken. De gebruikte materialen zijn zowel duur als duurzaam: arduin, metaal en exotisch hout. Cirkel en vierkant keren overal terug.
 

Art Deco in Ronse

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de eeuw. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art-decogebouwen, een groen park en voormalige textielgebouwen. Je wandelt langs art-nouveau- en art-decogebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

57_Art deco_3.JPG

Praktische informatie

Adres: Dienst ToerismeDe Biesestraat 2, 9600 - Ronse

Tel.: +32 (0)55 23 28 16

e-mail: toerisme@ronse.be

Website: www.ontdekronse.be

Startplaats: Station Ronse, W. Churchillplein 

Duur: 2 u. 

Tip: Hou een half uurtje halt tijdens de art-decowandeling in Sportcentrum The Loft, opgenomen in de lijst van waardevolle niet geklasseerde gebouwen. Het was oorspronkelijk een textielfabriek en behoorde eind 1885 toe aan 'Tissage Dupont'. Dit gebouw ligt tevens midden in de art-decowijk.

Duur van de wandeling met deze extra stop: 2,5 u.

Nog meer art-deco

Ben je een echte fan van architectuur? Maak dan extra tijd vrij voor het bezoeken van 2 bijzondere locaties.

Villa Madonna1.jpg
Villa Madonna2.jpg
Villa Madonna

Villa Madonna

Dit uniek kasteel is een authentieke art-nouveau locatie waarbij de Belle-etage te bezoeken is. Villa Madonna is gelegen in een beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg.

Duur: ca. 1.00 u. - enkel mogelijk op reservatie

Plan je bezoek

 

mg.jpg
Louise-Marie Manor & Gardens

Louise-Marie Manor & Gardens

Het historische jachthuis en buitenverblijf van architect Jacques Wirtz staat ook wel bekend als een van de mooist overgebleven landgoederen van het begin van de vorige eeuw. Het optrekje werd gebouwd in opdracht van de Gentse adellijke familie de Kemmeter, en herbergde later het voormalige toprestaurant Hostellerie Shamrock. Vandaag kan je er tijdens een gegidste rondleiding de bijzonder geschilderde decoratie bewonderen en je laten onderdompelen door de zogenaamde 'Style Hoge' van architect Charles Hoge, die het stulpje ontwierp. 

Duur: ca. 1.30 u. - enkel mogelijk op reservatie

Plan je bezoek