Wandelingen in het teken van Hugo Claus en Valerius De Saedeleer

Ervaringen
Wandelingen in het teken van Hugo Claus en Valerius De Saedeleer

Langs de mooiste plekjes van Maarkedal

Horebeke
Straat + huisnummer
Ommegangstraat 17
9667 Horebeke
E-mail
Telefoonnummer
0476 56 78 40
Link

Wist je dat Maarkedal een gemeente is vol historische schatten? Bekende figuren als Vlaams landschapsschilder Valerius De Saedeleer en literair zwaargewicht Hugo Claus hebben er gewoond en waren geïnspireerd door de prachtige landschappen van de streek. Deze kan je zelf ook verkennen langs de mooiste plekjes, samen met een gids van Gidsen Vlaamse Ardennen Extra.

Wie was Valerius De Saedeleer?

De bekende Vlaamse landschapsschilder Valerius De Saedeleer was een van de belangrijkste figuren van de eerste groep van de Latemse school. Deze stroming wordt ook wel het "stedelijk of mystiek symbolisme" genoemd.

Hij woonde van 1921 tot 1937 in Etikhove (Maarkedal), een van de vele stemmige dorpjes in de adembenemend mooie Vlaamse Ardennen . Valerius penseelde hier zijn meest intimistische landschappen. Tijdens de wandeling bewonder je de prachtige Villa Tynlon waar hij woonde en we vertellen je onder meer welke beroemde kunstenaars hem hier kwamen opzoeken en waarom zijn dochter tapijten weefde.
 

getuigenheuvels-maarkedal_DSC7792.jpg

Wie was Hugo Claus?

Hugo Claus was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker en de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Van 1963 tot 1970 verbleef Hugo Claus in Nukerke. Hij had er een historische hoeve gekocht en gerestaureerd en woonde er samen met zijn vrouw Elly en zoontje Thomas. Thomas moest buiten kunnen spelen en jonge vader Hugo zocht rust om te kunnen schrijven.

Schrijvers, schilders, journalisten...bezochten het ‘domein Claus’, wandelden mee door het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen.

"Nukerke is een gehucht, daar is onze lieve heer nog niet voorbij geweest. Het is een heel merkwaardig leven, bijna middeleeuws (...). Het is gewoon een stukje leven, men doet er wat men eeuwenlang heeft gedaan en dat boeit me wel".

Met de geheime kaart die Hugo voor zijn uitgever tekende, gaan we met jou op zoek naar het ‘domein Claus’, langs het schooltje van Thomas, met de poëzie van Claus, geïnspireerd door het landschap, in de hand."

getuigenheuvels-nukerke_DSC2909.jpg

Boek een wandeling

Wandelen in Maarkedal doorheen het landschap van Valerius De Saedeleer

Tijdens de wandeling van Valerius De Saedeleer ontdek je zelf de landschappen van De Saedeleer en kom je langs plaatsen die een link hebben met het verblijf van zijn gezin in Etikhove, waaronder Villa Tynlon. We stappen via een holle weg naar de Bossenaeremolen, uniek Vlaams ambachtelijk erfgoed, en kuieren langs kastanjebomen tot op de binnenkoer van het 18de-eeuwse Hof Te Cattebeke, vanwaaruit de familie Thienpont toezicht houdt op haar wijngaarden in Pomerol. Voor de fans van de Ronde van Vlaanderen maken we graag een omwegje naar de Taaienberg en supporteren we voor een zwoegende flandrien. 

 • Gidsenvereniging Vlaamse Ardennen Extra
 • Vertrek- en eindpunt: dorpsplein Etikhove - Etikhoveplein - 9680 Maarkedal
 • Duur: 2-3 uur
 • Toegankelijk voor buggy’s. Drankje onderweg mogelijk
 • Groep van max. 20 per gids
 • Tel.: 0476 56 78 40
Bossenaremolen - Bart Heirweg.jpg

In de voetsporen van artistieke duizendpoot Hugo Claus

De rondleiding in de sporen van Hugo Claus brengt je langs de mooiste stukjes van Nukerke, deelgemeente van Maarkedal. Je start aan de hoog gelegen Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, die het landschap overheerst en die tot ver buiten de gemeentegrenzen een herkenningspunt is in het landschap. Tijdens de wandeling ontdek je idyllische plekjes en prachtige vergezichten. De schrijver Hugo Claus woonde van 1964 tot 1970 in Nukerke, samen met zijn vrouw Elly Overzier en zoon Thomas.

 • Gidsenvereniging Vlaamse Ardennen Extra
 • Vertrek- en eindpunt: Gemeentelijke Basisschool De Kleine Reus, Holandstraat 22, 9681 Nukerke.
 • Duur: 2-2,5 uur
 • Groep van max. 20 per gids
 • Tel.: 0476 56 78 40