Vakantiewoning Domein Leeuwergem

Vakantiewoning Domein Leeuwergem

Gelegen in het park van het Kasteel van Leeuwergem in Zottegem

Zottegem
Capaciteit
1 - 6 Personen
Straat + huisnummer
Orangeriedreef 3
9620 Zottegem
E-mail
Telefoonnummer
093602216
Link

Een kasteel in Lodewijk XV-stijl, een rococotuin om ‘u’ tegen te zeggen en een looftheater. Wie houdt van oude stenen en monumentaal erfgoed, moet linea recta naar de Gite Domein Leeuwergem. Je overnacht er in een van de dienstgebouwen rond de erekoer op het kasteeldomein.

Het kasteel van Leeuwergem werd midden 18e eeuw opgetrokken in opdracht van de Gentenaar Pieter Emmanuel Joseph d’Hane. Hij was eigenaar van het hotel d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat, een fraai stadspaleis uit de 18e eeuw. Hij wilde er kennelijk nog een buitenverblijf bovenop. Zo viel zijn oog op het domein van Leeuwergem.

D’Hane liet er een elegant, vierhoekig kasteel optrekken, een getrouwe kopie van het kasteel van Bellevue in Meudon bij Parijs waar vandaag bijna niets meer van overblijft. Het kasteel van Leeuwergem is de Franse Revolutie en al het oorlogsgeweld zonder kleerscheuren doorgekomen en vandaag beschermd als monument.

Logeren vlak bij monumentaal erfgoed

De erekoer met zijn oprijlaan wordt geflankeerd door twee dienstgebouwen waarvan eentje onderdak geeft aan het viersterrenverblijf Domein Leeuwergem. De vakantiewoning tegenover het koetshuis biedt met zijn drie ruime slaapkamers plaats aan zes personen.

Elke slaapkamer heeft een eigen badkamer en trakteert je op een onwaarschijnlijk uitzicht op een van de mooiste kasteeldomeinen van het land. Op het gelijkvloers vind je alles wat je nodig hebt om te koken en de avond door te brengen, al hoef je niet zelf achter het fornuis te staan. Zowel Elsene als Leeuwergem krioelen van de restaurants en bistro’s waar je een hapje kunt eten.

Gite Domein Leeuwergem slaapkamer (2)
Gite Domein Leeuwergem badkamer
Gite Domein Leeuwergem slaapkamer
Gite Domein Leeuwergem badkamer (2)
Gite Domein Leeuwergem zithoek

Authentieke rococotuin

Het kasteel lijkt wel weggelopen uit de periode van de Verlichting. Het is gebouwd in Lodewijk XV-stijl, omgracht én omringd door een 18e-eeuwse Franse rococotuin die doormidden gesneden wordt door het ‘grand canal’, een 120 meter lange waterpartij waarin het kasteel weerspiegeld wordt.

Op een van de grashellingen vind je een looftheater. Het kasteel is na al die eeuwen nog altijd in handen van dezelfde familie, vandaag zijn dat baron en barones Baudouin della Faille d’Huysse.

Een blik achter de kasteelmuren

Wil je een blik werpen achter de muren van het kasteel? Kan! Een gids neemt groepen vanaf 15 personen mee in het Leeuwergemkasteel en toont je het grote salon met zijn chinoiserieën, de eetkamer met zijn wandtapijten en de majestueuze inkomhal, eeuwenoude decors waar je vandaag terecht kunt voor recepties en evenementen. Na de rondleiding kan je er lunchen of dineren.

Kasteel van Leeuwergem theater.JPG
Kasteel van Leeuwergem.jpg
Kasteel van Leeuwergem orangerie.jpg

Eten en drinken in de buurt

Voor een hapje-tapje moet je bij de Leeuw van Vlaanderen zijn. Elke week staan er nieuwe tapassuggesties op het bord gekalkt, maar de vaste waarden op de kaart doen je zeker het water in de mond stromen: garnaalballetjes, Calamares in pankodeeg, huisbereide tartaar en kippenboutjes met bijhorend dipsausje.

De voormalige watermolen van Elene, die teruggaat tot 1700, geeft nu onderdak aan restaurant In den groenen hond, de perfecte bestemming als je je tanden wil zetten in een côte à l'os met frietjes, zuurkool van de chef, een groentenlasagne of savooirolletjes met kippengehakt. Bij ‘t Pachthuis komen gastronomie, genieten en gezelligheid samen op één plaats.

Fietsen naar graaf van Egmont

De rococotuinen en het kasteel van Leeuwergem zelf, zijn heus niet de enige trekpleisters in de buurt. Fietsknooppunten 13 en 18 van de Vlaamse Ardennen brengen je op de Zottegem fietsroute. Die brengt je in het spoor van Lamoraal van Egmont in en rond Zottegem.

Graaf van Egmont leefde in de 16e eeuw en maakte deel uit van het kransje topedelen van de Nederlanden. Voor zijn dood liet hij een grafkelder uitgraven in de Zottegemse kerk, vandaar dat Zottegem de bijnaam Egmontstad kreeg.

Stadsbezoek aan Zottegem

In het centrum van Zottegem volg je de voetsporen van graaf van Egmont. Het stadhuis van Zottegem staat afgeladen vol met relicten van Egmont, waaronder twee schilderijen en een schrijn dat zijn gekliefde halswervel bevat. De graaf werd immers in 1568 op de Grote Markt in Brussel onthoofd in de nasleep van de Beeldenstorm.

Twee jaar voor zijn dood nam hij zijn intrek in het Egmontkasteel in Zottegem. Je vindt het nog altijd terug in het gelijknamige park.

Stadhuis Zottegem.jpg
detail Egmontstandbeeld Egmontpark Zottegem
Egmontcrypte Zottegem
Zottegem waar je alles vindt rond Egmont

Terug in de tijd in Velzeke

De fietsroute loodst je langs tal van kastelen, waaronder dat van Leeuwergem, en historische hoeves. Het erfgoedcentrum van Velzeke neemt je mee naar het Gallo-Romeinse verleden van Oost-Vlaanderen, een reis die je millennia terugschiet in de tijd.

Opgravingen in de heuvelkam van Velzeke verraden dat hier al in de late bronstijd gewoond en geleefd werd. Onze verre voorouders kozen zelfs voor een heel nieuwe manier van begraven: langs de Paddestraat legden ze een urnengrafveld aan.

Nog oudere sporen komen uit de Scheldevallei, waar de jager-verzamelaar 11.000 jaar geleden zonder verpinken het landschap aanpaste om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Archeocentrum Velzeke
Archeocentrum Velzeke
DSC06368.JPG
Archeocentrum Velzeke

Hou je van erfgoed?

Boek een verblijf bij een van de meest tot de verbeelding sprekende kastelen van het land. Raadpleeg de beschikbaarheid van de Gite Domein Leeuwergem en reserveer als je houdt van mooie stenen, rococotuinen en een kasteel in Lodewijk XV-stijl.