Toeren doorheen Vlaanderens mooiste landschap

Ervaringen
Toeren doorheen Vlaanderens mooiste landschap

Bustoer, wandel- of fietstocht door de Vlaamse Ardennen

Horebeke
Personen
2 - 100
Straat + huisnummer
Ommegangstraat 17
9667 Horebeke
E-mail
Telefoonnummer
0476 56 78 40
Link

Op zoek naar een boeiende én leerrijke daguitstap? De Gidsen Vlaamse Ardennen Extra nemen je mee voor een bustoer, wandel- of fietstocht doorheen Vlaanderens mooiste landschap. We banjeren, kuieren en pedaleren zigzaggend en bewonderend langs boerderijen en kapelletjes, over spaghettistraatjes en beboste bulten, doorheen het Muziekbos en het Kluisbos en langs de Zwalm.

Ontdek de Vlaamse Ardennen 

De Vlaamse Ardennen is een regio met heel wat extra’s: pittoreske cultuurstadjes op mensenmaat, authentieke en stille dorpjes, eeuwenoude molens, uit de kluiten gewassen hoeves, spaghettistraatjes met een hoog doolhofgehalte, koppige kasseien en nijdige hellingen waarop flandriens zich kapot rijden, beboste getuigenheuvels waar zich legendes verschuilen, heerlijke smaken in mattentaarten, bieren, jenevers, kazen en waterkers.

Zestien erkende regiogidsen organiseren rondleidingen in de historische stadjes Geraardsbergen, Oudenaarde, Ronse en Zottegem of gebruiken die als stapstenen of springplanken naar nog grotendeels onbekende en precies daarom zo uitzonderlijke plekjes. Geef toe: dorpjes met beeldige namen zoals Rozebeke, Paulatem, Zulzeke, Schorisse, Dikkele, Hemelveerdegem en Korsele kunnen je niet onberoerd laten. In samenwerking met het Centrum Ronde van Vlaanderen begeleiden ze de bus met jouw groep over hellingen en kasseistroken waarop oude flandriens hun kunstgebit verliezen, langs de voet van de Koppenberg, de kop van de Patersberg, over de Oude Kwaremont en de Taaienberg.
 

Paterberg Kluisbergen David Stockman.jpg

Straffe verhalen voor onderweg

Onderweg vertellen de gidsen straffe Ronde-verhalen, van de vloek van Ronse, over koersen volgens Briek Schotte, tot het calorieverbruik van Cancellara. Ze houden halt op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen en leggen uit hoe de getuigenheuvels miljoenen jaren geleden zijn ontstaan, toen hier misschien nog dinosaurussen rondliepen. Drinkbussen kunnen worden gevuld met streekproducten.

Je krijgt verhalen te horen over wandtapijtwevers, kartuizers, geuzen in de enige protestantse enclave van Vlaanderen, maar ook over Manneke Pis, Hanske De Krijger en de heilige Apollonia. En daar stopt het niet bij. Ook de histories over de onenightstand van Keizer Karel, de molenaars die boeren bedrogen en vrouwen verleidden en barons in rococokastelen zijn het ontdekken waard. In Maarkedal wandel je in de voetsporen van Valerius De Saedeleer en Hugo Claus. Liever culinaire hoogstandjes? Je kan hier zeker ook genieten van Balegemse jenever, Oudenaards bruin bier, waterkers, geutelingen en mattentaarten. Bovendien adviseren ze je graag de beste restaurants, cafés en terrasjes. Je leest het goed, na een dagje rondtrekken met deze enthousiaste gidsen heb je er een geslaagde uitstap op zitten!
 

Voor ieder wat wils

De Gidsen Vlaamse Ardennen eXtra hebben een groot aanbod. Wij zetten onze 3 favorieten even op een rij:

Bier-belevingsbezoek

We bieden biergondisch genot aan tijdens een stadswandeling in Oudenaarde of Geraardsbergen. We besprenkelen je met verhalen over lokale bierproductie en –tradities, selecteren enkele (bruine) kroegen of gezellige terrasjes, serveren streekbiertjes en discussiëren over smaken op onvermoede plekjes langs de Schelde of op de flanken van de Oudenberg. We plannen op jouw verzoek ook graag een bezoek aan een brouwerij.

Brouwerij Liefmans Oudenaarde 1 David Samyn.jpg

Wandelen in Maarkedal doorheen het landschap van Valerius De Saedeleer

Valerius De Saedeleer, een belangrijke vertegenwoordiger van de eerste Latemse School, vestigde zich vanaf 1921 in Etikhove en penseelde hier zijn meest intimistische landschappen. Je bewondert de prachtige villa Tynlon, waar hij woonde en je leert onder meer welke beroemde kunstenaars hem hier kwamen opzoeken.

Duur: 2 à 3 uur

Praktisch: toegankelijk voor buggy’s

Drankje onderweg mogelijk

Groep: max. 20 personen per gids
 

Villa Tynlon.jpg

Van Calvinisten tot Geuzen - Van stad naar bos

Vijfhonderd jaar geleden ontketende Luther met zijn 95 stellingen de tot dan toe grootste revolte tegen de katholieke kerk. Ze resulteerde uiteindelijk in het ontstaan van het protestantisme en de scheiding tussen de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden.

Korsele, een heerlijk plekje in het midden van de Vlaamse Ardennen, is de laatste protestantse enclave van Vlaanderen. We kuieren over het stemmigste kerkhof van Vlaanderen, bezoeken de protestantse kerk en vertellen in het museum het verhaal van de godsdiensttroebelen vanaf de 16de eeuw.

Horebeke_Protestantse_kerk-David-Samyn.jpg

Praktische informatie

Adres: Ommegangstraat 17, 9667 - Horebeke

Website: www.gidsenvlaamseardennen.be

Tel.: 0476 56 78 40

e-mail: info@gidsenvlaamseardennen.be

Periode: Het hele jaar door