Ter Biestmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Terbiestmolen
De Ter Biestmolen in Nederzwalm
Basisgegevens
Plaats Nederzwalm (deelgemeente van Zwalm)
Waterloop ZwalmBewerken op Wikidata
Bouwjaar voor 1063
Type watermolen
Kenmerken bovenslagmolen
Functie korenmolen
Restauraties  1883
Oorspronkelijk gebruik  malen van koren en lijnzaad; later ook cichorei, maïs, rijst, tabak
Huidig gebruik  Toerisme
Monumentstatus beschermd erfgoedBewerken op Wikidata
Externe link(s)
Belgische Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Terbiestmolen is een watermolen op de Zwalmbeek in de Zwalmvallei in Nederzwalm, een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Deze watermolen wordt ook Simoensmolen genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding dateert van 1063. Hij zou toen afhangen van de abdij van Ename. De molen deed oorspronkelijk dienst voor het malen van graan en voor de productie van olie van lijnzaad, raapzaad en koolzaad. In 1883 liet de nieuwe eigenaar verbouwings- en vergrotingswerken uitvoeren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter in de molen een generator gezet voor de productie van elektriciteit. Deze generator staat nog steeds in het bijgebouw van de molen.

De molen was actief tot in 1970. Hij werd stilgelegd een jaar nadat molenaar Gerard Leys bij het smeren van de as verongelukte. Op 28 juli 1983 werd de molen beschermd als monument[1], en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht[2]. Bij verbouwingswerken in 1987-1988 kwam er een taverne en restaurant in de molen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Terbiestmolen heeft een belangrijk en zeldzaam aandrijfsysteem met ingebouwd maalsluis. Het water loopt onder de boerderij en het molenhuis en komt ondergronds in het molengebouw uit. Het water drijft 2 ingebouwde waterwielen van het bovenslagtype aan. Een voordeel van dit systeem is dat in de winter verder kon gemalen worden.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de overzijde van de Zwalmbeek is een ruime parking. Men kan van hier zowel stroomopwaarts op een pad langs de Zwalmbeek wandelen. Stroomafwaarts bevindt zich het Boeketje-Vlaanderen wandelpad, tussen de Terbieststraat en de Hoogstraat langs de Peerdestokbeek en de Zwalmbeek. Men passeert dan aan de monding van de Peerdestokbeek in de Zwalmbeek.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De watermolen
  • De automatische stuw op de Zwalmbeek
  • Wandelpaden langs de beek
  • Vergezichten

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]