Bezoek de Sint-Hermesbasiliek en crypte in Ronse

Ervaringen
Bezoek de Sint-Hermesbasiliek en crypte in Ronse

onder leiding van een stadsgids

Ronse
Straat + huisnummer
Sint-Hermesstraat
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)55 23 28 16
Link

Wie weet dat Ronse over zo veel historische parels beschikt? De Sint-Hermeskerk- en crypte zijn sinds 2019 verheven tot basiliek en zijn beslist een bezoek waard. De Sint-Hermesbasiliek uit de 12de eeuw en zijn monumentale, Romaanse crypte uit 1089 vormen samen het architecturaal pronkstuk van de stad. 

‘Monumentaal en toch eenvoudig’

Dat zijn de eerste woorden die je te binnen schieten bij het aanzien van de indrukwekkende Sint-Hermesbasiliek. Het elegante koorgestoelte, het prachtige reliekschrijn en het indrukwekkende ruiterbeeld van de heilige Hermes, patroon van de geesteszieken zijn zonder twijfel het bewonderen waard. Tegenover het altaar zie je in een nis haken aan de muur hangen die werden gebruikt om de moeilijk te bedwingen krankzinnigen aan vast te klinken terwijl de priester voor hun voorspoed bad.

De Beiaard in de Sint-Hermestoren telt 49 klokken die samen een goeie 12 ton wegen. De beste plaatsen om te genieten van het klokkenspel zijn het Albertpark en de terrasjes op de Kleine Markt. Luister van juli tot half september elke zaterdagavond om 20.30 u. en van oktober tot juli elke eerste en derde zaterdag om 15.30 u.

Bovenaan de toren van de Sint-Hermesbasiliek heb je een prachtig, panoramisch uitzicht over Ronse en zijn hellende omgeving. Je moet er 208 treden voor trotseren, maar je wordt achteraf dubbel en dik beloond! Let op, je kan de toren enkel bezoeken op afspraak.
 

Hermesbasiliek vanop Albertpark.JPG

De crypte

Een crypte in België is een unieke locatie en mag je voor geen geld missen! Het is een typisch verschijnsel van de romaans-gotische architectuur en diende tijdens de middeleeuwen als bewaarplaats voor de relikwieën van een plaatselijke heilige. Voor Ronse is dat de heilige Hermes, patroon van de zenuw- en geesteszieken. Laat de gids je het volledige verhaal vertellen tijdens het geleid bezoek. Tip: Op één van de zuilen kan je het familiemerk van de befaamde Ronsese Renaissance–componist Cypriaan de Rore terugvinden. 

De crypte is een uniek staaltje van architecturale eenheid want het elfde-eeuwse bouwwerk telt 32 zuilen en heeft prachtige muren in natuursteen. De essentiële elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput, de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar.
 

Sint-Hermescrypte4.jpg
Sint-Hermescrypte5.jpg
Sint-Hermescrypte3.jpg

Hedendaagse evocatie

Een beperkt aantal historische voorwerpen, die tijdens diverse archeologische projecten sinds 1948 teruggevonden zijn, werden geselecteerd voor een permanente tentoonstelling. Het doel was om eenvormigheid te creëren in bijvoorbeeld lay-out en de vitrinekasten, die werden voorzien van aangepaste informatie in 4 talen.

Er werd echter ook een hedendaagse evocatie gerealiseerd, die de bezoeker een beeld moet geven van enkele aspecten die de cultus van Sint-Hermes in deze crypte vorm geven. Zo zie je originele en eigentijdse illustraties maar ook voorwerpen zoals de waag en het registratieboek voor de pelgrims, het zogenaamde "zottenboek". Al deze zaken werden speciaal voor deze herinrichting vervaardigd.
 

Sint-Hermesbasiliek & Romaanse crypte

Dompel je onder in de historiek en de charme van de Sint-Hermesbasiliek en de monumentale, Romaanse crypte. De gids neemt je mee naar de verborgen grafkamer en de badkamer voor geesteszieken. Laat de gids je het volledige verhaal vertellen tijdens het geleid bezoek.

Inhuldiging_Basiliek_FG_1.JPG

Praktische informatie

Adres: Dienst Toerisme De Biesestraat 2, 9600 Ronse

Website: www.ontdekronse.be

Tel.: +32 55 23 28 16

e-mail: toerisme@ronse.be

Periode: Altijd mogelijk op reservatie, bezoek basiliek en Crypte steeds onder voorbehoud van plechtigheden

Groepen tot en met 40 personen: 1u 30min – 1 gids

Groepen vanaf 41 personen: 1u 30min - 2 gidsen

  • Start bezoek en afspraak met de gids: Dienst toerisme, onthaal-en belevingscentrum Ronse en de Vlaamse Ardennen, Hoge Mote, de Biesestraat 2